Ropogós héjú, igazi kifli készítése otthon - Végtelenül egyszerű a recept

Ropogós héjú, igazi kifli készítése otthon – Végtelenül egyszerű a recept

Sokszor sokféle „mentes” kifli készült már otthon az elmúlt 11 évben, mióta gluténmentesen élünk cöliákia miatt. A párom nem gm és a minap nagy lelkesen ropogtatott egy kiflit úton valahova, amit előtte a pékségben vett. Tudjátok. A nagyot, a ropogósat, a meleget a sósat. A KIFLI: Csupa nagybetűsen.

Azt, amelyiket csak úgy önmagában eszegeti az ember, mert annyira finom. Azt, amelyiknek alig várjuk, hogy letörhessük a sarkát, mert annyira ropogós.

Na, ekkor gondolkodtam el, hogy nagyon régen készítettem ilyen kiflit. Elég nagyra kell nyújtani a kört, amiből vagdossuk a háromszögeket, hogy legyen ugye sok réteg. Sebaj. Kell. Ma. Azonnal.

Egyből el kezdett kattogni az agyam, hogy jó, akkor ezt még ma megsütöm, hogy a gyerekek örüljenek.

Szóval a házi kifli készítés projekt szinte azonnal elindult, mikor hazaértünk. Ha gluténmentes kelt tésztát készítek, sok-sok éve az alapreceptemet használom. Mindig ugyanazt. Nincs vele macera, egyszerű, az összetevők ugyanazok. Imádjuk. Nekünk nagyon bevált. Nincs ennél egyszerűbb szerintünk.

Ropogós héjú, igazi kifli készítése otthon - Végtelenül egyszerű a recept

Alaprecept sós, kelt tésztákhoz. Ezt használtam a kifli készítéséhez is.

gluténmentes, tejmentes, tojásmentes

Hozzávalók:

  • 1 bögre = 225 gramm
  • 1, 5 bögre Nutri Free mix Per Pane kenyérliszt
  • 0, 5 bögre  Schar Mix B
  • 3 evőkanál burgonyapehely – Cornito
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 3 evőkanál olaj vagy 2 evőkanál olaj + 1 evőkanál zsír
  • 1 bögre meleg víz +  még egy kevés, ha igényli a tészta – így TEJMENTES is
  • só ízlés szerint

A mennyiséget bátran csökkentheted, növelheted az arányok betartásával. Nem kell félni, ha túl lágy a tészta, mehet hozzá egy kis liszt, ha túl szilárd, lazítsd egy kis folyadékkal.

TAM TIPP:

Rengeteg alkalommal csak a Nutri Free-t használtam az alapreceptben, vagy csak a Schar-t és nem kevertem a gm lisztkeverékeket. Szépen működik így is!

Elkészítés:

Az elkészítés során az első lépés az,

hogy a száraz alapanyagokat beleöntöd egy tálba, vigyázva, hogy a só és az élesztő ne kerüljön egymásra, mert akkor az élesztő nem tudja kifejteni a hatását és nem fog szépen megkelni a tészta.

Majd erre jöhet a víz, majd az olaj.

Az alapanyagokat kézi mixer dagasztó spiráljával jó alaposan összekevered, dagasztod a tésztát, legalább 7-8 percig. Lágy állagú tésztát fogsz kapni.

Utána két lehetséges mód létezik:

  • Előkeleszted a tésztát:

A tálban hagyod a tésztát, beolajozott fóliát teszel rá és langyos helyen keleszted a tésztát, 1 órán át.

Majd ezután olajos lapon jó alaposan átdolgozod, átgyúrod, többször áthajtogatod – mi nem óramű pontossággal hajtogattuk, csak érzéssel, ahogy éppen eszünkbe jutott – a tésztát, majd pedig olajos kézzel formázod tetszőleges módon, attól függően mit szeretnél készíteni, kiflit, zsemlét, pogit, kenyeret stb. Én egy vékony, jó nagy kört formáztam és háromszögeket vágtam bele. Feltekertem lazán és ment a sütőpapíros tepsire, langyos helyre pihenni 1 órát.

Az előkelesztéses verziót nagyon szeretem, mert sokkal puhább lesz a kenyér, kifli stb.

Ezt ráérősebb napokon szoktam alkalmazni, mert több időt vesz idénybe az elkészítés.

  • A másik verzió, hogy nincs előkelesztés, hanem rögtön formázod olajos lapon, olajos kézzel a tésztát és sütőpapíros tepsire helyezed, majd ekkor keleszted langyos helyen 1 órát.

A sütés

Számomra az vált be a legjobban, hogy először 100 fokon „sütöm” 5 percet, eközben még mindig emelkedik szépen a tészta.

Ekkor lekenem olajjal, majd vízzel és meghintem kis sóval a tészta tetejét. Majd ezután kb. 25 percet 160 fokon, majd 180 fokon ismét 5 percet, végül 200 fokon sütöm még pár percet, figyelve, hogy amikor szép a színe, kivegyem azonnal a sütőből.

Ropogós héjú, igazi kifli készítése otthon - Végtelenül egyszerű a recept

A kiflit amikor kivettem a sütőből, átkentem hideg vízzel azonnal.

Ropogós héjú, igazi kifli készítése otthon - Végtelenül egyszerű a recept

További tippek és ötletek ITT:

Friss, meleg, ropogós külsejű, belül puha kiflit sütöttünk. Nem lett egyforma méretű, de minket ez nem érdekel, jól szórakoztunk a gyerekekkel az elkészítése során.

Egy baja volt, egy nagyon nagy hibája. Legközelebb többet kell sütnünk. mert ez a pár darab kb. pár perc alatt el is fogyott…

Miklós Edit

Facebook oldal: ITT>>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük