Kelt tésztákhoz alaprecept – gluténmentes

Létezik egy igen egyszerű, ám annál nagyszerűbb segítség a gluténmentes életben. Ha nincs időd, sem kedved keresgélni minden egyes finomsághoz más és más receptet, érdemes kipróbálnod ezt az alapreceptet.

Évekkel ezelőtt kísérletezgettem ki és elképesztően sokat segített, mert nem kellett agyalnom, hogy mi is a hozzávaló, miket kell még beletennem, hogyan is kell elkészítenem. Ezt szinte minden kelt tésztához kipróbáltam már, fantasztikusan működik.

A receptben rengeteg tippet, ötletet is kaptok tőlem, amit bátran alkalmazzatok Ti is. Az egész család imádja ezt az alapreceptet, ami 2015 óta segíti az életünket.

Próbáljátok ki ti is!

Alaprecept sós, kelt tésztákhoz

gluténmentes

Hozzávalók:

  • 1 bögre = 225 gramm
  • 1, 5 bögre Nutri Free mix Per Pane kenyérliszt
  • 0, 5 bögre  Schar Mix B
  • 3 evőkanál burgonyapehely – Cornito
  • 1 csomag szárított Budafoki élesztő
  • 3 evőkanál olaj vagy 2 evőkanál olaj + 1 evőkanál zsír
  • 1 bögre meleg víz +  még egy kevés, ha igényli a tészta – így TEJMENTES is
  • só ízlés szerint

TAM TIPP:

Rengeteg alkalommal csak a Nutri Free-t használtam az alapreceptben és nem kevertem a gm lisztkeverékeket. Szépen működik így is!

Elkészítés:

Az elkészítés során az első lépés az,

hogy a száraz alapanyagokat beleöntöd egy tálba, vigyázva, hogy a só és az élesztő ne kerüljön egymásra, mert akkor az élesztő nem tudja kifejteni a hatását és nem fog szépen megkelni a tészta.

Majd erre jöhet a víz, majd az olaj.

Az alapanyagokat kézi mixer dagasztó spiráljával jó alaposan összekevered, dagasztod a tésztát, legalább 7-8 percig. Lágy állagú tésztát fogsz kapni.

Utána két lehetséges mód létezik:

  • Előkeleszted a tésztát:

A tálban hagyod a tésztát, beolajozott fóliát teszel rá és langyos helyen keleszted a tésztát, 1 órán át.

Majd ezután olajos lapon jó alaposan átdolgozod, átgyúrod a tésztát, majd pedig olajos kézzel formázod tetszőleges módon, attól függően mit szeretnél készíteni, kiflit, zsemlét, pogit, kenyeret stb.

Az előkelesztéses verziót nagyon szeretem, mert sokkal puhább lesz a kenyér, kifli stb.

Ezt ráérősebb napokon szoktam alkalmazni, mert több időt vesz idénybe az elkészítés.

  • A másik verzió, hogy nincs előkelesztés, hanem rögtön formázod olajos lapon, olajos kézzel a tésztát és sütőpapíros tepsire helyezed, majd ekkor keleszted langyos helyen 1 órát.

A sütés

Számomra az vált be a legjobban, hogy először 140 fokon sütöm 15 percet, eközben még mindig emelkedik szépen a tészta.

Ekkor lekenem olaj, víz és pici só keverékével a tészta tetejét, legyen az bármi is éppen. Majd ezután kb. 15 percet 160 fokon, majd 180 fokon ismét 10 percet, végül 200 fokon sütöm még pár percet, figyelve, hogy amikor szép a színe, kivegyem azonnal a sütőből.

Mindig megvárom, hogy hűljön és amikor már csak egy kicsit langyos, akkor szeletelem, ha pl. kenyér készült ebből az alapreceptből.

TAM tipp 1:

Mindig sütőpapírt használj, vagy szilikonos sütőpapírt… Nekem az a módszer nem vált be, hogy lekenem a tepsit Liga-val, vagy zsírral, esetleg olajjal – mindhármat kipróbáltam – és beszórom mindenhol rizsliszttel. Ez esetben nekem mindig leragadt a tészta.

TAM tipp 2:

Mint említettem, sokfélét sütöttem már ez a recept alapján. Nagyon imádom, mert nem kell azon agyalnom milyen receptet is igényel az adott étel, ez az alap bevált minden sós kelt tészta esetén.

Innen kezdve már nincs határ:

– ha úgy érzed, egy étel igényelne tojást, akkor bátran tegyél hozzá (ha nem vagy tojásallergiás!!!) és akkor majd látod, hogy a tésztád igényel még 1 max. 2 evőkanál gm lisztet

– vagy tehetsz bele virslit

– vagy esetleg ToTu krémet (tojásfehérje túró, tejföl helyett) is tehetsz a tésztába, ez esetben annyival csökkented a víz mennyiségét, amennyi ToTu-t tettél bele. (aki nincs tejmentes diétán a tejföllel ugyanígy eljárhat) – így TEJMENTES

– de szoktam olykor fele víz, fele rizstej megoldást is választani

–  néha teszek bele 1-2 evőkanál rizstejszínt, ilyenkor ennyivel kevesebb vizet használok a tésztához – így TEJMENTES

– ha muffin formában készítem pl. a töltött zsemlét, vagy sima zsemlét, akkor lehet lágyabb a tészta: tehát akkor a 2 bögre gm liszthez, tehetsz 1, 5 bögre langyos vizet és ekkor olajos kanál segítségével kanalazd a formába a tésztát

Ha nem kell tejmentes diétát tartanod, használhatsz bátran tejet, vagy laktózmentes tejet laktózmentes diéta esetén.

TAM tipp 3:

Mindig olajozd be a deszkát, lapot,  amin dolgozol a tésztával.

Így  tökéletesen formázható a tészta, olajos kézzel vagy olajos nyújtófával, sőt beolajozott  formákkal szaggatható is tökéletesen.

Rengetegen olvastátok és használjátok az alapreceptet,

ha még nem próbáltad, bátran állj neki!

Ha szeretnéd elküldeni a gluténmentes alaprecept alapján készült kelt tésztát, kérlek tedd meg, szeretettel várjuk!

Miklós Edit

Fotók az alaprecept alapján készült finomságokról ITT>>> találhatóak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük