Így született meg a gluténmentes alaprecept - 8 éve az életemet mentette meg

Így született meg a gluténmentes alaprecept – 8 éve az életemet mentette meg

Így született meg a gluténmentes alaprecept – 8 éve az életemet mentette meg

8 éve sütöm a kenyeret, zsemlét, péksütiket édes, sós verzióban az alapreceptből. Soha, de soha nem lehet megunni.

Kisfiam gluténérzékeny, de kezdettől fogva tudom, hogy ez miatt semmilyen hátrány nem érheti és soha nem kell semmilyen ételt (sem) nélkülöznie. Megoldjuk, csak másképp. Ez így megy lassan 8 éve.

Elképesztő, MÁR 8 éve… Alig 2 éves volt a kisfiam, mikor kiderült mi a baja.

Azért írtam, hogy 8 éve sütöm így a kenyeret, mert a diagnózis után millió receptet, verziót kipróbáltam, mindent, de mindent pontosan, kimérve a különböző receptek szerint csináltam és soha nem sikerült semmi.

Annyi, de annyi kenyérnek nevezett ehetetlen, beazonosíthatatlan IZÉ landolt a kukában, hogy el sem tudom mondani. Nagyon el voltam keseredve, de nem adtam fel. Előtte sem voltam az a tipikus receptből sütős-főzős típus és itt is rá kellett jönnöm, hogy ezt el kell engednem.

El kezdtem járni a magam útját. Fogtam egy bögrét és magamtól kikísérletezgettem az alapreceptet. Simán bögrésen. Az arányokra figyelek, de nem méricskélek, nem számolgatok, néhány alapanyagból bármit el tudok készíteni és nem kell a recepteket bújnom.

Csak másképp formázok. Ennyi a különbség a különböző péksütik között. A bögrére sem figyelek már, hogy hány decis, grammos, amelyik épp a kezembe akad, azt veszem elő. A lényeg az arányokban rejlik.

8 éve édesen-sósan így bármit, de bármit meg tudunk sütni. ráadásul mivel ez egy élethosszig tartó betegség, fontos, hogy a kisfiam is meg tudja tanulni ezeket, azaz ha majd nagy lesz, gyorsan, egyszerűen tudjon ő is sütni magának.

Tegnap ezt a kenyérkét alkottuk a gyerekekkel. Van egy lányom is, ő laktózérzékeny. Imádja az „anya-kenyeret” ő is. Így nevezik ezt a kenyeret….

Olyan illat van, mint egy pékségben, akárhányszor is készül otthon ez a kenyér. Finom, puha, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, másnap is fantasztikusan ehető, ízletes.

Idő nincs lefagyasztani, mert általában másnapra elfogy és újat kell sütni. Szóval így született ez az alaprecept, ami mondhatjuk annak idején és most is az életemet menti meg a gyorsaságával, egyszerűségével.

Ráadásul ezzel soha, de soha nem landol semmi a kukában és soha nincs kudarcélményem.

Szóval ez a legutóbbi sütésünk eredménye:

Finom kenyér 5 alapanyagból, gyorsan egyszerűen
Finom kenyér 5 alapanyagból, gyorsan egyszerűen

Recept:

Jó étvágyat!

Miklós Edit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük