5 hiba, amit ne kövess el a táplálkozással kapcsolatban

5 hiba, amit ne kövess el a táplálkozással kapcsolatban

5 hiba, amit minden szülő elkövet a gyermeke táplálkozásával kapcsolatban.

Szülőként mindenki arra törekszik, hogy általában egészséges ételeket fogyasszon a gyermeke. Jusson elegendő vitaminhoz, ásványi anyaghoz a szervezete, és persze azért nem vonjuk meg teljesen tőlük az édességet sem.

Vannak azonban olyan rossz gyakorlatok, amiket jóhiszeműen vetünk be és közben ártunk velük.

1. A C-vitamin növelése

Sok szülő teletömi C-vitaminnal a gyermekét a téli időszakban, mert sok gyerek megfázva is jár iskolába, és ezzel próbálja védeni gyermekét a megbetegedéstől. A nagy adag C-vitamin viszont okozhat gyomorrontást, emellett ha hosszú ideig sok C-vitamint szednek, majd abbahagyják, az valójában az immunrendszer ellenállóképességét csökkenti. A  C-vitamint csak mérsékelt  adagokban szabad pótolni.

2. Túlzott rostbevitel

A gyerekeknek sokféle gyümölcsre, zöldségre és teljes kiőrlésű gabonára van szükségük, de kis adagokban. A rostok túlságosan feltölthetik őket, ami valójában megnehezíti, hogy minden ételt elfogyasszanak, feldolgozzanak, amire pedig szükségük van ahhoz, hogy elegendő energiájuk legyen.

3. Nemet mondani a cukorra

Jobb megpróbálni megtanítani a gyerekeket arra, hogy bizonyos ételek miért jobbak másoknál, mintsem az édességeket és a cukrokat egyenesen betiltani – ez csak növeli annak valószínűségét, hogy amikor maguk választanak ételt, olyan dolgokhoz nyúlnak, amelyek általában nem megengedettek a számukra.

4. Az édességek, mint jutalomfalatok

Ez a megközelítés is azt erősíti a gyerekekben, hogy az édességek finomabbak, mint más ételek – és kívánatosabbak lesznek számukra, mint az egészséges ételek.

5. Nem figyelünk az adalékanyagokra, színezékekre

Vannak olyan színezékek, amelyekről kimutatták, hogy káros hatással vannak a figyelemre és a viselkedésre. Különösen a fiatalabb gyermekeket érintik.

Ilyen színezékanyagok: a narancssárga S (E110), a karmozin (E122), a tartrazin (E102), a neukokcin (E124), a kinolinsárga (E104) és az alluravörös AC (E129). Az ezeket tartalmazó élelmiszerek már meg vannak jelölve, mint olyan összetevők, amelyek potenciálisan megzavarhatják a viselkedést.

A fenti színezékanyagokat  tartalmazó készítményeket kerülni kell!

Kovács Alexa

Facebook oldal: ITT >>>

Forrás: www.healthy-magazine.co.uk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük