A 2-es típusú cukorbetegség súlyos betegségek kockázatát növeli

A 2-es típusú cukorbetegség súlyos betegségek kockázatát növeli

A 2-es típusú cukorbetegség a szív-érrendszeri és a vese- mellett a daganatos betegségek kockázatát is megnöveli, ezért érdemes rákszűréseket végezni a diabéteszben szenvedők körében. Közölte egy nemrégiben elvégzett kutatására hivatkozva a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

A 2-es típusú cukorbetegség súlyos betegségek kockázatát növeli

  A PTE Klinikai Központ belgyógyászati klinikája vezetésével lezajlott, az egész országra kiterjedő vizsgálat áttörést jelent a betegségek kialakulásának összefüggésében. A kutatás keretében 50 ezer 2-es típusú 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő adatait vetették össze 7 millió nem cukorbetegével.

Több mint négyszeres volt a cukorbetegekben a daganat kockázata a nem cukorbetegekkel összevetve.


    A munkacsoport vezetője, Wittmann István szerint a vizsgálat szerint a cukorbetegek közül a fiatalabb korosztályban nagyobb volt a kockázatkülönbség mint az idősekében.

„A legnagyobb kockázatkülönbség a hasnyálmirigy-, a máj- és a veserák – 17-, 9-, illetve 7-szeres – esetében volt megfigyelhető. Sz egyes daganatok előfordulása csökkent az elmúlt években a nem cukorbetegek körében, de a cukorbetegeknél nem változott az arány.”


    A kutatás szerint a 2-es típusú cukorbetegség felfedezése utáni fél éven belül javasolt a daganatok szűrésének elvégzése.

A fiatalabb cukorbetegek esetében pedig elsősorban a hasnyálmirigy-, a máj- és a veserák szűrése kiemelten fontos, az időben felfedezett elváltozás ugyanis nagyobb eséllyel gyógyítható sikeresen.

MTI/diabet.hu

Facebook oldal: ITT>>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük