Tudtad? Súlyos következményei lehetnek a vashiánynak - A vashiány okai, tünetei, kezelése

Tudtad? Súlyos következményei lehetnek a vashiánynak

Súlyos következményei lehetnek a vashiánynak – A vashiány okai, tünetei, kezelése, azaz íme a rövid, érthető vashiány kisokos.

Tudtad? Súlyos következményei lehetnek a vashiánynak - A vashiány okai, tünetei, kezelése

Miért fontos a vas a szervezeted számára? Miért súlyos probléma a vashiány?

A vas nélkülözhetetlen ásványi anyag a testünk számára. A vörösvérsejtek termeléséhez szükséges, a hemoglobin nevű fehérje részét képezi. A hemoglobin oxigént szállít a véren keresztül, ezáltal biztosítva az egészséges immunrendszert,  mentális működést, a kellő izomerőt és energiát. A vas fontos a gyermekek agyának egészséges fejlődéséhez és növekedéséhez, hiánya súlyos tüneteket, problémákat okozhat.

Mi a vashiány?

A vashiány súlyos probléma, ez a leggyakoribb táplálkozási hiányosság világszerte. Bár minden korosztályt érinthet, a legnagyobb kockázatnak a gyermekek, a várandós vagy menstruáló nők, valamint a vesedialízisben részesülők vannak kitéve.  Mivel a szervezet önmagától vasat nem tud előállítani, megfelelő mennyiségű vasat kell bevinnünk helyes táplálkozással.

Mi okozza a vashiányt?

A vashiánynak három fő oka van. Ezek közé tartozik a nem elegendő vasban gazdag élelmiszer fogyasztása, a vas felszívódási zavara és a vérveszteség. A fent említett okok bármelyike kimerítheti a szervezetben a szükséges vasmennyiséget.

Mik a vashiány tünetei?

A vashiány jelei közé tartozik a fáradtság, kedvetlenség és gyengeség. Légszomj és szédülés léphet fel. A vashiány miatt nehezen tudunk koncentrálni és emlékezni a dolgokra. Rosszul teljesíthetünk az iskolában vagy a munkahelyen, és könnyebben kaphatunk el fertőzéseket. A csökkent libidó szintén a vashiány jele. Fontos megjegyezni, hogy ezek a tünetek nem kizárólag a vashiányra vonatkoznak, hanem más állapotok is okozhatják.

Hogyan pótolhatjuk a vasat a megfelelő táplálkozással?

Az ételeinkből származó vas kétféle formában van jelen: hem vas és nem hem vas. A hem vas jobban felszívódik a szervezetben, mint a nem hem vas. A hem olyan állati húsban található, mint a baromfi és a tenger gyümölcsei. A nem-hem vas olyan növényi élelmiszerekben található, mint a teljes kiőrlésű gabonák, diófélék, magvak, hüvelyesek és leveles zöldségek. A nem-hem vas az állatok húsában és a dúsított élelmiszerekben is megtalálható. A C-vitamin és a hem vas egyidejű fogyasztása a nem-hem vassal javíthatja annak felszívódását.

Elkerülendő élelmiszerek

Egyes ételek és italok meggátolják a vas megfelelő felszívódását. A legjobb, ha mértékkel fogyasztjuk az ilyen ételeket, és nem esünk túlzásokba. Ilyen élelmiszerek  a tea, a kávé, a bor, valamint a kalciumot és rostot tartalmazó élelmiszerek.

Kovács Alexa

Facebook oldal: ITT>>>

​Forrás: m.timesofindia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük