Virslis papucs - gluténmentes, tejmentes, tojásmentes

Virslis papucs – gluténmentes, tejmentes, tojásmentes

Virslis papucs – gluténmentes, tejmentes, tojásmentes. 9 éve nagy sláger ez a péksütemény, hetente egyszer biztosan elkészítem. A recept egyszerű, hiszen az alapja a szokásos, jól bevált alaprecept. Hamar elkészül és nincs vele sok macera.

Virslis papucs

gluténmentes, tejmentes, tojásmentes

Hozzávalók:

  • 1 bögre = 225 gramm
  • 2 bögre Schar Mix B
  • 3 evőkanál burgonyapehely – Cornito
  • 1 csomag szárított Budafoki élesztő
  • 3 evőkanál olaj vagy 2 evőkanál olaj + 1 evőkanál zsír
  • 1 bögre meleg víz +  még egy kevés, ha igényli a tészta – így TEJMENTES is
  • só ízlés szerint

Elkészítés:

 A száraz alapanyagokat beleöntöd egy tálba, vigyázva, hogy a só és az élesztő ne kerüljön egymásra, mert akkor az élesztő nem tudja kifejteni a hatását és nem fog szépen megkelni a tészta.

Majd erre jöhet a víz, majd az olaj.

Az alapanyagokat kézi mixer dagasztó spiráljával jó alaposan összekevered, dagasztod a tésztát, legalább 7-8 percig. Lágy állagú tésztát fogsz kapni.

Előkeleszted a tésztát:

A tálban hagyod a tésztát, beolajozott fóliát teszel rá és langyos helyen keleszted a tésztát, 1 órán át.

Majd ezután olajos lapon jó alaposan átdolgozod, átgyúrod a tésztát, majd pedig olajos kézzel formázod. Egy adagot letépsz, olajos kézzel téglalap alakúra formázod, akár csak ott a tenyereden, vagy leteheted a sütőpapíros tepsire is, ott formázod kb. 2 ujjnyi vastagságúra.

Sütőpapíros tepsire helyezed.

Virslit teszel rá, kissé lenyomod a tésztába.

Meghinted reszelt növényi sajttal.

Keleszted fél órát.

 Először 140 fokon sütöm 10 percet, eközben még mindig emelkedik szépen a tészta.

Majd ezután kb. 10 percet 160 fokon, majd 180 fokon ismét 10 percet, végül 200 fokon sütöm még 1-2 percet, figyelve, hogy amikor szép a színe, kivegyem azonnal a sütőből.

Mindig megvárom, hogy hűljön és amikor már csak egy kicsit langyos, akkor már lehet is enni.

Nagyon finom.

TAM tipp 1:

Mindig sütőpapírt használj, vagy szilikonos sütőpapírt… Nekem az a módszer nem vált be, hogy lekenem a tepsit Liga-val, vagy zsírral, esetleg olajjal – mindhármat kipróbáltam – és beszórom mindenhol rizsliszttel. Ez esetben nekem mindig leragadt a tészta.

TAM tipp 3:

Mindig olajozd be a deszkát, lapot,  amin dolgozol a tésztával.

Így  tökéletesen formázható a tészta, olajos kézzel vagy olajos nyújtófával, sőt beolajozott  formákkal szaggatható is tökéletesen.

TAM tipp 4:

Mielőtt ráteszed a tésztára a virslit, bekenheted ketchuppal is, ha fogyaszthatsz ilyet.

TAM tipp 4:

Ha nincs tejallergiád, víz helyett használhatsz tejet, vagy ha laktózérzékeny vagy, akkor pedig víz helyett mehet laktózmentes tej.

Jó étvágyat!

A lényeg, hogy stresszelj rá egy receptre sem. Csak lazán, ha túl lágy a tészta adj hozzá egy kis lisztet, ha túl kemény, lazítsd egy kis folyadékkal. Ennyi a titok.

Szinte érzem az illatát…

Miklós Edit

Facebook oldalunk: Táplálékallergia Magazin – TAM>>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük