Kakaós csiga – gluténmentes, tejmentes, tojásmentes recept
Hozzávalók:
- 2 bögre Schar Mix B
- 3 evőkanál burgonyapehely – Cornito
- 1 csomag szárított élesztő
- 3 evőkanál olaj vagy 2 evőkanál olaj + 1 evőkanál zsír
- 1 bögre meleg víz + még egy kevés, ha igényli a tészta – így TEJMENTES is
- 3 evőkanál cukor
- + kakaópor és cukor keveréke
Ha nem kell tejmentes diétát tartanod, tehetsz víz helyett tejet bele illetve ha nincs tojásmentes diéta, bátran tegyél bele 1 tojást a tésztába és ekkor kb 2- 3 evőkanállal több liszt menjen hozzá.
Elkészítés:
A száraz alapanyagokat beleöntöd egy tálba, vigyázva, hogy a só és az élesztő ne kerüljön egymásra, mert akkor az élesztő nem tudja kifejteni a hatását és nem fog szépen megkelni a tészta.
Majd erre jöhet a víz, majd az olaj.
Az alapanyagokat kézi mixer dagasztó spiráljával jó alaposan összekevered, dagasztod a tésztát, legalább 7-8 percig. Lágy állagú tésztát fogsz kapni.
A tálban hagyod a tésztát, beolajozott fóliát teszel rá és langyos helyen keleszted a tésztát, 1 órán át.
Majd ezután olajos lapon jó alaposan átdolgozod, átgyúrod a tésztát, majd pedig 1 ujjnyi vastagra kinyújtod téglalap alakúra.
Lekened vékonyan olajjal, megszórod kakaóporral, majd cukorral.
A széleket kissé behajtod, majd feltekered a hosszabbik oldal mentén.
Bevizezett késsel 2 ujjnyi vastag szeletekre vágod és sütőpapíros tepsire helyezed.
Kissé lelapítod finoman a kezeddel és így felveszi a szép kakaós csiga formát.
Keleszted fél órát.
Lekened cukros víz keverékével enyhén – nem kel sok!
100 fokos sütőben 5 percig sütöd.
Majd feltekered légkeverésesben 160 fokra és sütöd 30-35 percig.
Örök kedvencünk, hetente egyszer biztosan elkészítjük.
A lényeg, hogy stresszelj rá egy receptre sem. Csak lazán, ha túl lágy a tészta adj hozzá egy kis lisztet, ha túl kemény, lazítsd egy kis folyadékkal. Ennyi a titok.
Én nem javítgatom a képeket, nem teszem extra szép háttérbe, környezetbe, ez a kakaós csiga tényleg ilyen. Mert szerintem ez a lényeg. Amilyen tényleg. Nem vonom el a figyelmet sem képszerkesztéssel, nem hosszú időn át tartó extra szép háttérben elbújó étel képek készítésével.
NEM!!!
Ez olyan, amilyen egy átlagos háziasszony konyhájában készül. Éppen kivettem a sütőből, még ott van a tepsin. Szinte érzem az illatát…
Miklós Edit
Facebook oldalunk: Táplálékallergia Magazin – TAM>>>