Így kerülheted el a napszúrást - 8 szabály, amit be kell tartani

Így kerülheted el a napszúrást – 8 szabály, amit be kell tartani

Így kerülheted el a napszúrást – 8 szabály, amit be kell tartani. Itt a kánikula, a hőség, a nyár, a vakáció. A legjobb ilyenkor a szabadban eltölteni az időt, ami lehet kirándulás vagy egy jó strandolás is.

Így kerülheted el a napszúrást - 8 szabály, amit be kell tartani

A nagy meleg ugyanakkor nem jelent felhőtlen és felelőtlen szórakozást. A forróság ugyanis, az erős napsütés komoly gondokat is okozhat, ha nem figyelsz oda. Akár hőgutát is kaphatsz, ami igen kellemetlen tünetekkel jár. Fejfájás, hányás, hasmenés, láz, izomfájdalom, de akár eszméletvesztés is lehet a következmény.

Néhány egyszerű szabály betartásával, a napszúrást el lehet kerülni.

Ha a szabadban vagy, a fejed védelme kötelező. Legyen rajtad kalap, vagy sapka. Tévhit, hogy kalapban, sapkában bármennyit lehetsz a napon. Ugyanúgy lehet napszúrást kapni akkor is, ha kalapot viselsz. A mértékletesség a lényeg. Ne tölts órákat a tűző napon.

Elegendő folyadékot kell inni, folyamatosan hidratáld magadat. A víz, a gyümölcs-, és zöldséglé is kiváló választás.

Kerüld a koffeint és alkoholt tartalmazó italokat, mert ezek még nagyobb folyadékveszteséget okoznak. Tévhit, hogy a kávét teljesen el kell hagyni. Természetesen ihatsz kávét is, de ne vidd túlzásba. Egy jó jegeskávé például kifejezetten jól eshet ebben a nagy melegben.

A déli órákban, de különösen 11 és 15 óra között, kerüld a napon való tartózkodást.

Használj magas védőfaktort tartalmazó minőségi bőrvédő krémeket, naptejet.

Hűtsd le magadat gyakran, ahogy csak tudod. Egy frissítő zuhany, légkondi, ventilátor, hideg vizes törölköző, ágynemű szinte csodákra képes.

Sportolni kánikula idején is lehet, de fokozott odafigyelést igényel. Szakemberek azt tanácsolják, hogy edzés előtt is folyamatosan hidratálj, lehetőleg vizet igyál. Sőt, közvetlenül edzés előtt is érdemes vizet innod és csak utána kezdd az adott sportot. Edzés közben pedig legalább negyed óránként állj meg szusszanni egyet és vizet inni, alkalmanként legalább 2 dl-t.

Miklós Edit

Facebook oldal: ITT>>>

kép: Stock kép

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük