7 tünet, ami cukorbetegségre utalhat

7 tünet, ami cukorbetegségre utalhat

7 tünet, ami cukorbetegségre utalhat. Ha ezek bármelyikét észleled magadon, érdemes felkeresni egy szakorvost.

7 tünet, ami cukorbetegségre utalhat

Megmagyarázhatatlan fogyás is cukorbetegségre utalhat meglepő módon

Ezen sokan meglepődhetnek, mert a legtöbben, a 2-es típusú cukorbetegséggel kapcsolatban azt gondolja, hogy ez a túlsúlyosokra jellemző inkább és elhízással jár.

De a hirtelen és gyors fogyás összefügg az inzulinrezisztenciával, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem használhatja fel a vércukrot energiára, így más forrásokat keres, például zsírt és izmokat.

Ahogy emelkedik a vércukorszint, a hasnyálmirigy egyre több inzulint pumpál ki, hogy megpróbálja a cukorszintet a sejtjekb juttatni. Idővel a sejtek nem reagálnak az összes inzulinra, és inzulinrezisztenssé válnak.

Amikor a cukor magas a vérben, nem tudja felhasználni energiára. A szervezet emiatt elkezdi lebontani a zsírt és az izmokat, hogy energiát nyerjen. Ez az oka a fogyásnak.

Vizelet gondok

A 2-es típusú cukorbetegség másik árulkodó jele, hogy többet kell pisilni. Ez akkor fordul elő, ha szervezet megpróbál megszabadulni a felesleges cukroktól.

A cukorbetegeknél a vércukorszint abnormálisan magas, ezért sok cukor a vizeletben marad. Ez vizet von el a testből és a vizeletbe kerül, így gyakrabban jársz WC-re.

Fokozott szomjúság

Ha több a vizelet, szomjasabb leszel, és az agyad arra késztet, hogy még több folyadékot vigyél be és azt fogja üzenni, hogy igyál többet, hogy egyensúlyba kerülj.

Ha többet pisilsz és mindig nagyon szomjas vagy , akkor feltétlenül ellenőrizni kell a vércukorszintet, hogy megbizonyosodj arról, hogy nem cukorbeteg.

Homályos látás vagy látási problémák

Ha gyakran túl magas a vércukorszint, ez hatással lehet a szemlencsére, megduzzadhat. Ez a változás homályos látást okozhat.

Azoknál az embereknél, akiknél hosszú évek óta magas a vércukorszint, kialakulhat az úgynevezett diabéteszes retinopátia.

Bár ennek kialakulása sok-sok évbe telhet, a későbbi stádiumokban homályos látást okozhat, szemfájdalmat, vörösséget is okozhat, illetve látási nehézségeket von maga után, főleg sötétben. Nagyon-nagyon késői stádiumban pedig hirtelen és teljes látásvesztést is okozhat.

Nagyon fáradtnak érzed magadat

A tartósan magas vércukorszint, az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy sejtjeid nem tudják könnyen felvenni a vércukrot és nem tudnak elegendő energiát termelni, ez pedig kevesebb energiával, fáradtsággal és kimerültséggel jár.

Lassú gyógyulás

A sebek vagy sérülések hosszabb ideig gyógyulnak. A hosszabb gyógyulás egyik oka a magas cukorszint, amely hatással van a test véredényeire. Ez véráramlási és keringési problémákhoz vezethet. A sebeknek jó véráramlásra, oxigénre és tápanyagokra van szükségük a gyors gyógyuláshoz. Tehát, ha rossz a keringése, hosszabb ideig tart a gyógyulás.

Visszatérő viszkető területek

Az orvos által javasolt utolsó tünet a viszketés az egyes területeken, beleértve az ágyékot, a hónaljat.

Ha magas a cukorszint, hajlamosabb lehetsz a gombás fertőzésekre is a kényes területeken is. A cukorbetegeknél is gyakoribbak, mert a magas cukorszint a gombák túlszaporodását is okozhatja.

Miklós Edit

Forrás: express.co.uk

Facebook oldal: ITT >>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük