Utókövetéssel csökkenthető lenne a hasnyálmirigy-gyulladáson átesettek halálozása

Utókövetéssel csökkenthető lenne a hasnyálmirigy-gyulladáson átesettek halálozása

Utókövetéssel csökkenthető lenne a hasnyálmirigy-gyulladáson átesettek halálozása.

Utókövetéssel csökkenthető lenne az akut hasnyálmirigy-gyulladáson átesett páciensek halálozása – derül ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) munkatársainak részvételével végzett vizsgálatból, amelynek eredményeit a Gastroenterology című folyóiratban publikálták.

    A felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatóságának közleménye szerint Magyarországon évente mintegy 5 ezer beteg kerül akut hasnyálmirigy-gyulladás miatt kórházba.

A Magyar Hasnyálmirigy Munkacsoport által végzett kutatás – Hegyi Péter professzor vezetésével – 34 kórház és egyetem 67 kutatójának együttműködéseként jött létre; a programba 2500 beteget vontak be.


    A Gastroenterology szeptemberi számában megjelent adatok szerint az akut hasnyálmirigy-gyulladásból a kórházban 2-5 százalékos halálozási aránnyal kezelhetők ki a betegek. De ezután az első három hónapban még 3, az első évben pedig 5,4 százalékos lesz a mortalitás, vagyis szinte ugyanannyian halnak meg a gyulladással összefüggő más betegségekben, mint a kórházi időszakban.


    Hegyi Péter az utókövetés fontosságára hívta fel a figyelmet.

Az újonnan publikált eredmények szerint az akut hasnyálmirigy-gyulladásból kórházban kikezelt betegeket egy hónappal a hazaengedés után felülvizsgálatra kellene visszahívni.

Allapotukat követni kellene a hazaengedés után legalább három hónapig, magasabb kockázatok esetén pedig egy évig.

A kórházi időszak után ugyanis fennmarad a kockázata annak, hogy cukorbetegség, szepszis, szív- és érrendszeri problémák, tumoros elváltozások alakuljanak ki. Ezek megelőzhetők a beteg utókövetésével.


    Az összegyűlt adatok feldolgozására a szakemberek informatikai kutatócsoportokkal is felvették a kapcsolatot, hogy a mesterséges intelligencia segítségével találjanak modelleket a további kockázatok detektálására. Már akkor szeretnék felismerni a beteg további rizikóit, amikor még bent fekszik a kórházban. Így amennyiben fennáll a cukorbetegség kockázata, a páciens máris ekkor kaphat dietetikai tanácsadást, életmódváltozási javaslatot vagy akár még gyógyszeres kezelést is.

Ha pedig a páciensnél szepszisre hajlamosító elváltozások jelentkezhetnek, akkor hosszabb ideig kaphat antibiotikumot. Egészen addig kezelik, amíg meg nem győződnek arról, hogy teljesen kitakarították belőle a fertőzést.


    Az azonban már a jelenlegi adatok alapján is kijelenthető:

A zokat, akiknek szív-érrendszeri alapbetegségük volt az akut hasnyálmirigy-gyulladás során, nemcsak gasztroenterológusnak kell látnia, hanem a végén újra meg kell, hogy nézzék a kardiológusok.


    Hegyi Péter több kutatótársával 2011-ben az SZTE-n hozta létre a Magyar Hasnyálmirigy Munkacsoportot.

2016-ban a Pécsi Tudományegyetemen kapott dedikált betegágyakat és multidiszciplináris kutatócsoportot. 2021 óta pedig a Semmelweis Egyetemen megnyílt harmincágyas, hasnyálmirigyrákkal is foglalkozó részleg nyújt további lehetőségeket a kutatásra.

A gasztroenterológus professzor jelenleg is kutatócsoportot vezet az SZTE Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központja keretében.

MTI

Facebook oldal: ITT >>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük