Ez a 9+1 kulcsfontosságú dolog a hosszú élet titka

Ez a 9+1 kulcsfontosságú dolog a hosszú élet titka

Ez a 9+1 kulcsfontosságú dolog a hosszú élet titka a kutatók szerint.

Hivatalos adatok szerint 2021-ben 537 000 ember ünnepelte 100. születésnapját a világon, és a szakemberek szerint ez a szám gyorsan fog növekedni. 2050-re már 3,7 millió százéves lehet a világon.

Kék zónák

A National Geography magazin 2016-ban publikált egy tanulmányt, amelyben ismertették, hogy öt kék zóna létezik a világon, ahol rengeteg az olyan ember, aki megélte a 100 évet.

Az 5 kék zóna: Szardínia szigete Olaszországban, Ikaria szigete Görögországban, Nicoya városa. Costa Ricában, Loma Linda városában Kaliforniában és Okinawa szigete Japánban.

Az ezeken a helyeken élő emberek közül sokan betöltötték a 100. életévüket és a krónikus betegségek sem igazán léteznek ott.

„Az esetek 80 százalékában a betegségek hiánya a hosszú élet elsődleges titka. A kék zónák területén élők életmódja és a környezetük adott néhány támpontot arra vonatkozóan, min kellene változtatnunk, hogy tovább élhessünk.” – mondta Dan Butner, a kutatás egyik vezetője.

A kék zónából származó emberek életének részletes elemzése során a kutatók 9 kulcsfontosságú dologra jutottak, amelyek szükségesek a hosszú élethez:

  • Szabad levegőn sok mozgás
  • Világos célok az életben
  • Stresszcsökkentés 
  • A 80%-os szabály alkalmazása, ami azt jelenti, hogy abbahagyjuk az evést, ha 80%-ban jóllaktunk
  • Növényi alapú étrend
  • Mérsékelt alkoholfogyasztás
  • Egy közösséghez tartozás
  • A család előtérbe helyezése
  • Az egészséges életmódot támogató szociális környezet

Ha olyan tényezőről van szó, amelyik befolyásolja az élet megrövidülését, határozottan a magány áll az első helyen.

„A tanulmány kimutatta, hogy a magányos emberek átlagosan körülbelül 8 évvel élnek kevesebbet, mint azok, akiknek társas kapcsolatuk van. A kék zónában élők olyan szociálisan összefüggő, összetartó teleüléseken élnek, amelyekben erős az interperszonális kapcsolat, ami születésüktől fogva előfeltétele a hosszú életnek.” – tette hozzá Butner.

Miklós Edit

Forrás: zdravlje.kurir.rs

Facebook oldal: ITT >>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük