gluténmentes, tejmentes, fruktózmentes hamis palacsinta

Gluténmentes, tejmentes, fruktózmentes hamis palacsinta – Nem ragad, nem tapad, nem ég oda

Gluténmentes, tejmentes, fruktózmentes hamis palacsinta – Nem ragad, nem tapad, nem ég oda. Recept!

A kisfiam jó sok éven át a gluténmentes diéta mellett, tejmentes, fruktózmenteset is tartott. Muszáj volt, így nem voltak tünetei. Akkor is és most is azt mondom, az egyik legdurvább diéta a fruktózmentes (fruktózszegény).

Mert ebben az esetben nem az van, mint a gluténmentesben, hogy tudod mit NEM ehetsz, mit ehetsz és azt is tudod ugye, hogy ZÉRÓ glutén innen kezdve életed végéig.

NEM, nem.

A fruktózmentes (fruktózszegény) diéta esetében minimális fruktózt lehet enni, de saját magadnak kell rájönnöd, pontosan mit és mennyit bír a szervezeted naponta. Ráadásul az én kisfiam imádta a gyümölcsöket, zöldségeket… Ez volt benne a legnehezebb, hogy például almát sem tudott enni, vagy banánt. Nagyon nehéz volt….

Természetesen kristálycukor is teljesen kilőve és a magas fruktóztartalmú zöldségek, gyümölcsök is.

Ez elég lutri, nagyon nehéz.

Mert ha hibázol, elszámolod magad, akkor bizony jön a szenvedés. De beletanultunk, éveken át kellett tartani, szerencsére 10 éves korára, 8 év diéta után EZT kinőtte. (lekopogom gyorsan)

Abban az időszakban sem állt meg az élet, muszáj volt sütni, mert alapelvem, hogy a diéta SEMMILYEN hátránnyal nem járhat, tartson akárhányfélét is az ember. Ha nincs a boltban semmi, amit venni tudsz, akkor sütni kell mindent otthon.

Például palacsintát is. Ezt a verziót rengeteget készítettem anno, gluténmentes, fruktózmentes, tejmentes is.

Később, amikor a tojásallergia is bejött, a tojást helyettesítettem tojáspótlóval és úgy is működött.

Aki nincs tejmentes diétán, nyugodtan használhat tejet, aki nincs fruktózmentesen, az pedig szőlőcukor helyett cukrot tegyen bele.

Szóval ez egy életmentő recept volt nekünk anno, próbáljátok ki Ti is.

Hamis palacsinta

gluténmentes, tejmentes, fruktózmentes

Hozzávalók:

4 tojás

fél bögre (100 ml) Schar Mix B

fél bögre (100 ml) NutriFree Mix Per Pane

4 evőkanál fruktózmentes és gm, tm rizsszirup

2 evőkanál szőlőcukor

1 evőkanál Cornito burgonyapehely

1/2 evőkanál olaj

csipetnyi Budafoki szárított élesztő

3 evőkanál langyos víz

Töltelék:

fahéj és szőlőcukor, kis rizssziruppal meglocsolva

Elkészítés:

Egy villa segítségével alaposan kikeverjük a tésztát. Olyan lesz, mint egy sűrű galuskatészta.

Egy palacsintasütőt kikenek olajjal, bekapcsolom a  tűzhelyet, közepes lángra teszem és ráteszem a palacsintasütőt.

Mikor jól átmelegedett, leveszem és a villa segítségével belecsurgatok a palacsintasütőbe, a közepére tésztát és gyorsan a villa segítségével szépen szétterítem, a szélei felé. Így lesz kör alakú.

Fontos, hogy csak ezután teszem a tűzhelyre vissza.

Közepes lángon kisütöm az egyik felét – nagyon hamar megvan – majd megfordítom, egy keverőlapát segítségével. A szélénél kicsit meglazítom és ekkor simán alá tudok nyúlni a keverőlapát segítségével és könnyedén meg tudom fordítani.

A másik oldalát is kisütöm – ez is hamar megvan – és a lényeg: AZONNAL ráteszem a fahéjat, szőlőcukrot, rizsszirupot és feltekerem.

Ha ez kész, utána sütöm a következőt, ugyanígy.

Tehát süt, töltelék rá, teker. Süt, töltelék rá,  teker.

Miklós Edit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük