Ilyen finom gluténmentes zsemlét még nem ettél - Villámgyors, egyszerű recept

Ilyen finom gluténmentes zsemlét még nem ettél – Villámgyors, egyszerű recept

A gluténmentes zsemle készítése sokak számára jelenthet igazi kihívást, főleg ha az ember gyorsan és egyszerűen szeretne valami finomat az asztalra varázsolni. Az alábbi alapreceptem azonban tökéletesen megfelel a célnak. Ráadásul sokoldalúan variálható, hiszen nemcsak zsemlék, de kiflik, perecek, kenyér vagy akár lángos is készülhet belőle.

Ilyen finom gluténmentes zsemlét még nem ettél - Villámgyors, egyszerű recept

Évek óta használom ezt a receptet, és mindig sikert aratott! Igazi életmentő a gluténmentes életünkben, meg sem tudnám számolni, hogy az elmúlt több, mint 10 évben hányszor készítettem már el az alapreceptet.

Ami a legjobb benne, hogy megunhatatlan. Ha te is szeretnéd kipróbálni ezt a végtelenül egyszerű gluténmentes zsemle receptet, akkor csak néhány hozzávalókra lesz szükség. Sokféle gluténmentes lisztkeveréket kipróbáltunk már, de a sláger a Schar MixB maradt, az esetek 99 százalékában ezt használom. Megbízható márka, finom végeredmény. Régebben kevertem is a gm liszteket és még burgonyapelyhet is adtam hozzá. Manapság már még egyszerűbben sütöm, ezek nélkül.

Én nem méricskélem mérleggel a hozzávalókat, simán érzéssel sütök és mindig bögrével. Van egy régi, ezer éves sárga bögrém, ami az évek alatt a mércés bögrémmé vált. Mindig ezt használom, ha sütök.

Hozzávalók:

– 2 bögre Schär Mix B lisztkeverék

– 1 bögre langyos víz

– 1 tasak szárított élesztő

– só ízlés szerint

– 2 evőkanál olaj

Elkészítés menete:

1. Hozzávalók összekeverése:

Az első lépés, hogy egy nagy tálban mindent összekeverjük: a lisztet, langyos vizet, szárított élesztőt, ízlés szerinti sót és az olajat. Ha minden összeállt, dagasszuk a tésztát addig, amíg szép sima és rugalmas nem lesz. A dagasztás nemcsak a textúrát javítja, hanem segít abban is, hogy a zsemle megfelelően megkeljen.

2. Kelesztés:

A kidagasztott tésztát hagyjuk pihenni meleg helyen. Ez körülbelül egy órát vesz igénybe, de megéri a várakozást. A tészta kelesztése alatt duplájára fog dagadni, és közben rugalmasabbá válik. Imádom az illatát!

3. Formázás és második kelesztés:

Az egy óra elteltével a tésztából formáljunk zsemléket, olajos kézzel próbáld, így nem ragad. Majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire. Ismét kelesztjük a tésztát, ezúttal fél órát. Ez a második kelesztés biztosítja, hogy a zsemlék megfelelően könnyedek és légiesek lesznek.

4. Zsemle sütése:

Mielőtt a zsemléket betesszük a sütőbe, kenjük le a tetejüket kevés olajjal. Ez segít megőrizni a zsemle puhaságát és szép, fényes, aranybarna színt ad a felszínüknek. A sütést 180°C-on végezzük, körülbelül 30 percig.

Ilyen finom gluténmentes zsemlét még nem ettél - Villámgyors, egyszerű recept

Ez az alaprecept valóban pofonegyszerű, és garantáltan finom, puha zsemléket fog eredményezni minden egyes alkalommal.

Persze a fűszerezéssel is bátran kísérletezhetünk, adhatunk hozzá magvakat, fűszereket, vagy akár sajtot is a tésztába, hogy még különlegesebb legyen a végeredmény.

További tippek és az alaprecept teljes leírása itt olvasható:

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük