Több, mint 1000 kisbolt menekült meg a bezárástól

Több, mint 1000 kisbolt menekült meg a bezárástól

A Magyar falu programban 2021-ben meghirdetett, 50 milliárd forint keretösszegű pályázatnak köszönhetően Magyarországon mintegy 1400 településen található kisbolt menekült meg a bezárástól. A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár csütörtökön a Bács-Kiskun vármegyei Újteleken hangsúlyozta:

Több, mint 1000 kisbolt menekült meg a bezárástól

   A pályázók között 100 olyan kistelepülés is volt, ahol a korábbi években már nem is működött az üzlet, de a kisboltfelújítási pályázati forrásból sikerült újranyitni a kiskereskedéseket.


Bács-Kiskun vármegyében mintegy nyolcvan településen éltek a lehetőséggel. Összesen 2 milliárd forint értékben pályáztak a kistelepülések boltjainak megmentésére.     

A pályázat lehetőséget teremtett azoknak az ingatlanoknak a felújítására vagy megvásárlására, amelyekben a kisbolt működött.

A forrásból az igénylők költhettek továbbá eszközbeszerzésre, így az üzlet teljes berendezését is megújíthatták, de az elnyert összeg egy részét bértámogatás formájában is felhasználhatták.


A Magyar falu program keretében minden magyarországi kistelepülésen működő kisbolt számára nyitottak egy átmeneti támogatási kasszát.

Ennek keretében 2800 kiskereskedésnek összesen 8 milliárd forint értékben segítettek rezsiszámláik kifizetésében.    

A Magyar falu programot még 2018-ban indult útjára. A kezdeményezés életminőség-javító intézkedésekkel indult. Ezek jellemzően közszolgáltatásokhoz kapcsolódó infrastruktúrafejlesztést jelentettek. Elsősorban utak, járdák, közintézmények újulhattak meg a kistelepüléseken.    

 Később tovább fejlődött a program. A közszolgáltatások minőségén, a falvakban élők életminőségén is folyamatosan javítani szükséges. A hiányzó szolgáltatásokat pedig meg kell teremteni. Ennek pedig egy jelentős lépése a kisboltfelújítási pályázat meghirdetése.


    A Bács-Kiskun vármegyei Újteleken 5 millió forint önerő mellett a Magyar falu program mintegy 21 millió forint pályázati forrásából újult meg a település boltja.

A kalocsai járás egyik legkisebb, 364 lélekszámú községében egy házaspár családi vállalkozásként, három éve üzemelteti az üzletet. A támogatást az épület külső és belső felújítására, valamint eszköz- és berendezésvásárlásra fordították.

MTI

Facebook oldal: ITT >>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük