Színes karácsonyi pálcika cukorkák - Te mit tudsz róluk?

Színes karácsonyi pálcika cukorkák – Te mit tudsz róluk?

Színes karácsonyi pálcika cukorkák – Te mit tudsz róluk? Sokan ismerik, szeretik, használják díszként, vagy fogyasztják édességként. De mi is ez valójában?

Színes karácsonyi pálcika cukorkák - Te mit tudsz róluk?

1837-ből származik, Amerikából. Ekkor láthattak ilyet az emberek, méghozzá az első karácsonyi pálcikarudat egy Massachusetts-i kiállításon. Az első darabok, egyenesek voltak és fehér színűek, csak később kerültek rá a fehér csíkok is. A karácsonyhoz 1874 óra kapcsolódik ez a motívum a dokumentumok szerint.

Rengeteg háziasszony készítette el advent idején és a karácsonyfára dísznek, de süteményként is imádták. Nagyon-nagyon édesek voltak ezek az első verziók, de később már ízesítették például borsmentával is.

Nem csupán az íze, a színe változott, hanem a formája is. A kezdeti egyenes vonal később pálcika alakká változott. Ez Gregory Harding Keller, katolikus pap nevéhez köthető, aki, feltalálta a „Keller-gépet”. Az eredetileg egyenes pálcikarudat automatikusan íves cukorkabotokká változtatta! 

Egy igen megható és szép, kitalált történet szerint pedig így keletkezett: egy német kórusvezető 1670-ben a túl hosszú karácsonyi betlehemes istentisztelet során a csendben ülő gyerekek miatt aggódott. Hogy csend, fegyelem legyen adott nekik ennivalót, cukorkát, hogy csendben maradjanak! Mivel a karácsonyra akarta őket ezzel is emlékeztetni, „J” alakúra alakította őket, mint egy pásztorbotot. Ezzel szerette volna emlékeztetni őket azokra a pásztorokra, akik meglátogatták a kis Jézust az első karácsonykor. – írta meg a whychristmas.com portál.

Ezeket a pálcika alakú cukorkákat a mai napig szerte a világban szívesen, örömmel készítik otthon az emberek karácsonykor, de a karácsonyi lakásdíszítés során is gyakran felhasználják ezeket.

Miklós Edit

Facebook oldal: ITT >>>

Forrás: whychristmas.com, today.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük