A hőmérsékletingadozást nagyon megszenvedik a cukorbetegek

A hőmérsékletingadozást nagyon megszenvedik a cukorbetegek

A hőmérsékletingadozást nagyon megszenvedik a cukorbetegek, legalábbis a Semmelweis Egyetem friss kutatása ezt mutatta kis. Kiderült továbbá, hogy a légköri változásokra az 55 évnél idősebbek és a férfiak a legérzékenyebbek.

A hőmérsékletingadozás, az éghajlatváltozás a szív- és érrendszeri betegségeket kiválhatja.

Az éghajlatváltozás kardiovaszkuláris betegségekre gyakorolt hatását több éve vizsgálják az egyetemen.

Ez egy világszinten újnak számító tudományos diszciplína, a kardiometeorológia kialakulását is inspirálta.


    A Semmelweis Egyetem szakemberei összesen 7230, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán 2017 és 2021 között akut szív és- érrendszeri problémával kezelt beteg adatait elemezték.

Arra keresték a választ, hogy a légköri paramétereknek együttesen milyen szerepe lehet a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában.

Illetve hogy mely betegcsoportok a legveszélyeztetettebbek a különböző időjárási és légszennyezési tényezőkkel szemben.


    A kutatók egy speciális matematikai módszert alkalmaztak.

Így vetették össze az akut szív-és érrendszeri betegséggel kórházba kerültek számát, a betegek életkorát, nemét, és egyéb szív-és érrendszeri problémákra hajlamosító rizikótényezőit.

A vizsgált ötéves periódust ölelt át.

A meteorológiai és légszennyezettségi adatokat napi lebontásban elemzték.


    Az eredmények szerint a diabéteszes betegek lehetnek a legérzékenyebbek a légköri változásokra.


    A hőmérsékletingadozás és az emelkedett ózonkoncentráció együttesen szignifikáns összefüggést mutatott a cukorbetegek szív- és érrendszeri problémáinak esetszám emelkedésével a klinikán.


    A kutatók hasonló kölcsönhatást mutattak ki a férfiaknál előforduló szív- és érrendszeri betegségek arányának növekedésében is.

Emellett azt is megfigyelték, hogy az 55 évesnél idősebbek jobban kitettek a hőmérsékletingadozás következtében előforduló kardiovaszkuláris betegségeknek, mint a fiatalabbak.


    „A Lancet Egészség és Éghajlatváltozás Bizottsága a klímaváltozást a 21. század legnagyobb egészségügyi kihívásának nevezte. Az ezáltal kialakuló kedvezőtlen légköri helyzetek az előrejelzések szerint leginkább az akut szív- és érrendszeri megbetegedések számát növelhetik, ezért a megelőzés, illetve ellátás szempontjából rendkívül fontos a befolyásoló időjárási tényezők és veszélyeztetett betegcsoportok minél pontosabb beazonosítása” – idézik a közleményben Boussoussou Norat,a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának kutatóját, a kardiometeorológia megalkotóját.


    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak az extrém időjárási körülmények.

Gyakoriak a hőhullámok, a viharok, a légköri frontok, az áradások is.

Jelenleg 3,6 billió ember van közvetlenül kitéve a globális felmelegedés következményeinek. A WHO előrejelzése alapján 2030 és 2050 között évente 250 ezerrel emelkedhet az éghajlatváltozásból adódó halálozások (például szív-és érrendszeri megbetegedések, alultápláltság, fertőző betegségek) száma világszerte.


    A Semmelweis Egyetem kutatója szerint minden olyan szív- és érrendszeri változással járó állapotot, mely egyértelműen kapcsolatba hozható az atmoszferikus paraméterek változásával, kardiometeorológia-szindrómaként határozhatunk meg.


    A kardiometeorológia mint új tudományterület azt vizsgálja, hogy a szív- és érrendszeri betegségek számát hogyan emelik a légköri paraméterek és a klímaváltozás.

Mindemellett olyan prevenciós stratégiák kidolgozásával is foglalkozik, melyek megelőzhetik a szív – és érrendszeri rizikófaktorokat jelentő környezeti tényezők negatív hatásait.

Különlegessége, hogy míg a korábbi tanulmányok többsége csupán egy-egy időjárási és légszennyezési tényező különálló szerepét vette górcső alá, addig a Semmelweis kutatói a különböző faktorok együttes egészségügyi hatásaira fókuszálnak.” – olvasható a közleményben.


    „Célunk egy olyan komplex egészségügyi riasztási rendszer kiépítése is, melyben a várható időjárás alapján a legkiszolgáltatottabb betegcsoportok és a kórházak ellátórendszere is fel tud készülni egy esetleges egészségügyi veszélyhelyzetre, a szív- és érrendszeri betegek megnövekedett számára.” – emelte ki Boussoussou Nora.

Koncepciójukban a megelőzésnek is fontos szerepe lehet, ha előre tudják majd jelezni, hogy mikor mely pácienseknek kell jobban odafigyelni.MTI

Facebook oldal: ITT >>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük