Gyermeked tejfoga komoly betegségekre is gyógyírt jelenthet

Gyermeked tejfoga életet is menthet

Gyermeked tejfoga életet is menthet, hiszen akár komoly betegségekre is gyógyírt jelenthet.

A tejfogak elvesztése tulajdonképpen az első lépcsőfoka annak a folyamatnak, ahogy a gyermekkorból a felnőttkor felé haladunk.

A  legtöbb gyerek hat éves kora körül veszíti el első tejfogát, és 12 éves kora körül pedig az utolsót. Mindenki emlékszik arra hogyan kezdett mozogni a foga, hogy némelyik napokig lifegett és órákig is csavargattuk mire kiesett. És persze fotók sora őrzi az ezt követő “fogatlan” időszak emlékét.

És hogy mi történt a tejfoggal a kipottyanás után?

Vannak, akik  emlékként megőrzik őket, manapság nálunk is szokás, hogy a “fogtündér” kis pénzt csúsztat érte a gyerekek párnája alá, de sokan egyszerűen eldobják őket. Végtére is mire  lehet jó egy kihullott tejfog?

Valójában igenis hasznos lehet a gyermeked tejfoga!

Egy tanulmány kimutatta, hogy a tejfogak gazdag őssejtforrások, amelyek olyan protosejtek, amelyek szükség esetén többféle sejtté növeszthetők.

Ez azt jelenti, hogy ha a gyermeknek élete későbbi szakaszában bármilyen okból csereszövetre van szüksége, a tejfogak őssejtjei felhasználhatók a szükséges szövetek növesztésére.

Bámulatos, igaz?

 A tejfogak tehát olyan őssejteket tartalmaznak, amelyek megfelelő körülmények között évekig tárolhatók, és későbbi egészségügyi problémák kezelésére felhasználhatóak. Az őssejtek megőrzése érdekében a tejfogakat frissen kell tartani.

Mint bármi más, az őssejtek is lebomlanak.

Tehát sajnos, ha a gyermeked tejfogait egy dobozban tartod, az nem ér semmit. Ehelyett a szülők olyan szolgáltatásokat vehetnek igénybe, mint külföldön a Store-A-Tooth, ahol megfelelő módon megőrizik a gyermekeik fogait.

A Store-A-Tooth szolgáltatás használatához egyeztetnie kell a fogorvossal mielőtt kihullanak a gyermek tejfogai.

Hazánkban is van rá lehetőség, létezik olyan intézet, ami  kínálja ezt a szolgáltatását.

Az őssejteket kivonják a fogakból, és egy folyékony nitrogéntartalmú mélyhűtőszekrénybe helyezik, ahol évekig épek és használhatók maradnak. Ha a gyermeknek élete későbbi szakaszában szüksége van az őssejtekre, a mintákat kiveszik a raktárból, és elszállítják az orvoshoz. 

A tejfogak tárolása itt nem ingyenes, de a  befektetés biztosan megéri az árát, tudva azt, hogy a gyermeked őssejtjei mindig kéznél lesznek egészségügyi vészhelyzet esetén. 

Kovács Alexa

Facebook oldal: ITT >>>

forrás: littlethings

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük