Az egészségedet kockáztatod, ha ezt a "gyógyszert" beszeded

Az egészségedet kockáztatod, ha ezt a „gyógyszert” beszeded

Az egészségedet kockáztatod, ha ezt a „gyógyszert” beszeded

Ismert orvosok nevével visszaélve  Magyarországon hivatalosan nem engedélyezett, gyógyhatásúnak mondott szerek reklámozása miatt nyomozást kezdeményezett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) – tudatta az NVSZ főreferense.

    Aki ezeket az interneten hirdetett, ám Magyarországon nem bevizsgált „gyógyszereket” beszedi, az egészségét kockáztatja – közölte Pap Judit.

„Legyenek körültekintőek, hiszen az orvosok nem reklámoznak gyógyszereket” – figyelmeztetett.


    Példaként említette, hogy egy külföldi cég egy Kincses Gyulával, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökével készített álinterjút tett közzé.

Amelyben az orvos egy hivatalosan nem bejegyzett, vérnyomáspanaszok kezelésére szolgáló készítmény jótékony hatásairól beszélt.


    Ugyancsak visszaéltek Álmos Péternek, a kamara alelnökének nevével és fotójával is.

Amikor egy működő internetes portálhoz megtévesztően hasonló weboldalon reklámoznak egy olyan készítményt, amely a magas vérnyomást megszüntetését és az „erek megtisztítását” ígéri.


    A MOK továbbra is hangsúlyozza, hogy a kamara tisztségviselői semmilyen, sem legális, sem illegális gyógyszert nem reklámoznak.

Az összes ilyen hirdetés, információ hamis, valótlan.


    Hasonló módon tettek közzé egy álhírt az interneten  Acsády György, a Semmelweis Egyetem érsebész professzorának nevével és fényképével illusztrálva.

Az ő nevével egy cukorbetegség kezelésére szolgáló, hivatalosan nem bejegyzett készítményt reklámoznak, annak ellenére, hogy cukorbetegség gyógyításával ő soha nem foglalkozott – jelezte Pap Judit.


    Mindhárom esetben egy külföldi szerveren működtetett oldalon reklámozzák a készítményt, majd a megrendelőt telefonon próbálják minél nagyobb kiszerelés megrendelésére rávenni – fűzte hozzá.


    A Semmelweis Egyetem rendszeresen tájékoztatja a lakosságot azokról az esetekről, amikor az intézmény orvosainak nevével élnek vissza a csalók
.

Illetve arra is mindig felhívja a figyelmet az egyetem, hogy gyógyhatású készítményeket kizárólag Magyarországon engedélyezett helyről, legális forrásból, orvosukkal való konzultáció után szerezzenek be a fogyasztók – olvasható a közleményben.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük