Európa legnagyobb gluténmentes tészta-gyártó üzemét avatták fel

Európa legnagyobb gluténmentes tészta-gyártó üzemét avatták fel

Európa legnagyobb gluténmentes tészta-gyártó üzemét avatták fel

A magyar gazdaság kitartó, elkötelezett családokra, erős vállalkozásokra épül – mondta a pénzügyminiszter pénteken a Hajdú-Bihar vármegyei Monostorpályiban.

Monostorpályi, 2023. március 17. Vaszkó Gábor, a Civita Group Zrt. vezérigazgatója, Varga Mihály pénzügyminiszter Vitányi István fideszes országgyûlési képviselõ és Vaszkó Péter, a társaság igazgatósági tagja (b-j) a családi vállalkozásban mûködõ Civita Group Zrt. gluténmentes tésztagyártó, és ehetõ tányérokat, illetve poharakat elõállító üzemének avatásán Monostorpályiban 2023. március 17-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Ahol felavatta a családi vállalkozásban működő Civita Group Zrt. gluténmentes tésztagyártó, és ehető tányérokat, illetve poharakat előállító üzemét.

    Varga Mihály azt mondta:

…a magyar gazdaság az elmúlt évek kihívásai – koronavírus-járvány, orosz-ukrán háború, az elhibázott szankciók – ellenére válságállónak bizonyult, a gazdaság teljesítménye a 2010-es 150-160 milliárd dollárról 216 milliárdra növekedett.

Hozzátette:

...a gazdaság tavaly 4,6 százalékkal erősödött, idén elkerüli a recessziót, jövőre pedig ismét 4 százalék körüli ütemben növekedhet.


    A kormány a veszélyekkel szembeni védekezésben és az új kihívásokra való felkészülésben is támogatja a vállalkozásokat.

A kormány célként tűzte ki további új munkahelyek létrehozását, az egyensúlyi mutatók javítását és az energiafüggőség csökkentését.


    A pénzügyminiszter rámutatott:

A kormány az államadósságot 76,8 százalékról 72,9 százalékra csökkentette tavaly, miközben a költségvetési hiányt a választási év ellenére is mérsékelte, jövőre pedig 2,5 százalékra szorítja le.


    A szankciók által gerjesztett, 14,5 százalékos infláció ellenére a bérek reálértéke éves szinten 2,6 százalékkal emelkedett tavaly.

Így már 2013 óta tart a reálbér-növekedés – mondta.

Monostorpályi, 2023. március 17. A Civita Group Zrt. gluténmentes tésztagyártó, és ehetõ tányérokat, illetve poharakat elõállító üzeme Monostorpályiban az avatás napján, 2023. március 17-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Megjegyezve:

A magyar gazdaság válságállóssága az elmúlt évtized teljesítményének köszönhető, amely a megfelelő gazdaságpolitika, a magyar vállalkozások és a 4,7 millió magyar munkavállaló közös sikere.  


    Jelezte: a háborús helyzetben a legfontosabb feladat, hogy növekedési pályán maradjon a gazdaság, ezért alkalmazkodni kell a változásokhoz, a tartósan magasabb energiaárakhoz.

A kormány továbbra is kiemelten fontosnak tartja az élelmiszeripar fejlesztését, ezen belül a hazai termékpaletta, az ellátásbiztonság és az energiahatékonyság növelését – szögezte le Varga Mihály.


    A tárcavezető a fejlesztésről szólva elmondta:

A cég a kukoricakészítmények egyik legnagyobb európai gyára, évente 40 ezer tonna GMO-mentes kukoricát dolgoz fel, 200 családnak biztosít stabil munkát hosszú évek óta.

Az üzem a termékek több mint 50 százalékát exportra termeli.

A mostani beruházásnak köszönhetően az évi tésztagyártási kapacitásuk háromszorosára nő, a kukoricaolaj gyártása 150 tonnára.

Az új, biológiailag lebomló, ehető poharakat és tányérokat gyártó fejlesztés pedig a környezetterhelés csökkentését szolgálja – ismertette Varga Mihály, aki elismeréssel szólt arról, hogy a cég tulajdonosai tőzsdei bevezetéssel kívánnak forrásokat bevonni a vállalkozásba.


    A Civita Group Zrt. tulajdonában lévő Agri-Corn Kft. új üzemének 2,5 milliárd forintos beruházását egymilliárd forintos európai uniós, illetve kormányzati támogatással valósították meg – mondta Vaszkó Gábor, a társaság vezérigazgatója.


    Kukoricából készülő termékeiket, a kukoricaolajat és a száraztésztákat már tizenegy európai országba exportálják, az ehető poharak és tányérok gyártásával pedig 500 tonna műanyag kiváltását teszik lehetővé évente – tette hozzá.


    Vaszkó Gábor elmondta:

Európa legnagyobb kukoricatészta-gyártó üzemében évente 20 ezer tonna végterméket állítanak elő. Tavalyi árbevételük ötmilliárd forint volt, eredményük elérte a 800 milliót, idén 20 százalékos növekedést terveznek.


    Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere azt mondta, a városban és agglomerációjában komoly gazdasági fejlesztések történnek, s ebben fontos szerepe van az élelmiszeripari beruházásoknak.

Vitányi István (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője szerint beszállítóként a bihari térség vállalkozói is profitálhatnak a debreceni fejlesztésekből.

MTI/Czeglédi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük