Adventi linzer recept - Illatos, finom, omlós gluténmentes finomság

Adventi linzer recept – Illatos, finom, omlós gluténmentes finomság

Kövess és oszd meg:

Adventi linzer recept – Illatos, finom, omlós gluténmentes finomság

Adventi linzernek neveztük el ezt a finomságot, hiszen ünnepi időszak van és ilyenkor még kreatívabbak lehetünk a konyhában, mint máskor. Formáld kedvedre, adj ünnepi köntöst ennek az édességnek.

Olyan linzer alaptészta receptet mutatunk nektek, amelyet ha elolvastok és kipróbáltok, soha többé nem szeretnétek másképp készíteni ezt a szuper és jól variálható édességet.

A linzer alaptészta megunhatatlan, ugyanis számtalan ízben és formában lehet életre kelteni. Ez az alapja a linzernek, az islernek, aprósüteményeknek, akár pitéknek is. A jó linzer tészta puha, illatos, omlós.

Csak néhány alapanyagra lesz szükség, a legfontosabb szabály az elkészítés során az, hogy hideg alapanyagokkal dolgozzunk és hideg kézzel. A másik szabály pedig az, hogy a linzer alaptésztának is szüksége van pihenésre, csakúgy, mint a kelt tésztáknak.

Itt azonban most fontos, hogy hideg helyre tegyük el a tésztát, a legjobb, ha hűtőbe kerül egy fóliába csomagolva és minimum egy órán át hagyjuk bent, de az sem baj, sőt inkább ez a legjobb, ha egy éjszakát áll a hidegben.

Szánjunk tehát erre is időt.

Karácsonyi linzer

gluténmentes recept

Hozzávalók:

2 bögre Nutri Free Mix Per Pane vagy Schar Mix B – mindkettővel működik

1 bögre LIGA és egy kicsi, ha még igényli a tészta

3/4 bögre bögre porcukor

1 csomag sütőpor

1 tojássárgája

fél citrom reszelt héja

TAM TIPP:

Ha már ugyebár advent van, akkor megbolondíthatod egy csipetnyi mézeskalács fűszerkeverékkel is az tésztát. Elképesztően illatos lesz és igazán jó hangulata lesz az egész sütögetésnek, készülődésnek is. Sőt, az elfogyasztása is ünnepi hangulatban telik majd. Mi imádjuk..

Töltelék:

bármilyen ízű lekvár/olvasztott csoki/puding

Bármi, amit épp megkívántunk!

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, gyors mozdulatokkal, hogy a Liga ne olvadjon meg.

Gombócot formázunk, fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük, minimum egy órára.

Rizslisztes felületen kinyújtjuk.

Kiszaggatjuk. Tetszőleges formára.

Minden másodikat egy még kisebb szaggatóval – advent alkalmából felejtsd most el a szokásos formát, bármilyen formával, szív, hópehely, stb. – kiszaggathatod. Ez lesz a linzer teteje.

Ezt lekenjük felvert tojással. Lehet rászórni darált diót, mákot, cukrot, bármit, amit szeretnénk.

Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük a kétféle linzer tésztát.

Előmelegített sütőben 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.

Ha kihűlt, a teli karikát megkenjük lekvárral/olvasztott csokival/pudinggal/Nutellával és rátesszük a lyukas részt.

Díszítheted csokimázzal is a tetejét.

Bájos, finom linzer, amit tényleg egyszerű elkészíteni. Ráadásul ez egy jó kis közös program lehet, így advent idején IS.

Miklós Edit

Kövess és oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.