Elkészült Budapest kürtőskalácsa – Bemutatkozik a nyár desszertje

Elkészült Budapest kürtőskalácsa – Bemutatkozik a nyár desszertje

Utolsó frissítés: 2025-04-02

Elkészült Budapest kürtőskalácsa – Bemutatkozik a nyár desszertje.

Elkészült Budapest kürtőskalácsa – Bemutatkozik a nyár desszertje



Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, bulis, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség.

Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készül.

Április 5-én a Szent István Bazilikánál bárki megkóstolhatja a különleges desszertet.

Az a turista, aki felül egy Magyarországra tartó repülőre, egy dolgot biztos beiktatott a terveibe, hogy meg fogja kóstolni a kürtőskalácsot.



„Nekünk, készítőknek óriási a felelősségünk. Rengeteg a rossz minőségű termék, amelyek sokszor a kukákban landolnak. Elborzadva látjuk az elektromos sütőket, a gejl ízeket, a tömény, ehetetlen tésztákat. Óriási a szakadék a kisvárosi bódék, az ablakos büfék, a másolt kalácsosok és a „narancskötényes szeretet” között” – hívta fel a figyelmet Korolovszki Norbert, a Kürtös Legenda alapító tulajdonosa.



Ezért a Kürtős Legenda csapata már 13 éve készítenek kürtöskalácsot. A csapat elköteleződött amellett, hogy a legjobb kürtőskalácsot kínálja, amely méltó Budapest hírnevéhez.



Az új íz ötvözi a hagyományt, a világ ízeit és egy kis napsütést



Budapest kürtőskalácsa idézi a nemzeti színeket. Megjelenik benne Magyarország egyik legismertebb védjegye, első számú itala, az Unicum. Lesz benne egy kis maracujajégkrém és áfonya is. De ebben a kalácsban a nyár, a tehetség, a kemény munka és a kedvesség is benne van.

A hagyományos kürtőskalács, amit nagyanyáink készítettek, teljesen egyszerű kelt tésztából, kézzel készült.

„Mi is kézzel készítjük, és parázson sütjük a mai napig, ahogy azt annak idején tették. A tekintetben is ragaszkodunk a tradíciókhoz, hogy legalább 6 órán át pihentetjük a tésztát, mielőtt abból kalácsot sütünk. Amikor Erdélyben járunk, sosem hagyjuk ki, hogy kóstoljunk egy kis helyi áfonyát, nálunk ez is elválaszthatatlan a hagyománytól. Ezért is szerettük volna ezt az elemet is megjelentetni Budapest kürtőskalácsában” – részletezte Korolovszki Norbert. 



A cél az, hogy ez az édesség újra visszakapja ünnepi mivoltát.

„Az egész telünk arról szólt, hogy létrehozzuk ezt a nyári, hűsítő különlegességet. Sikerült találni egy olyan jégkrémet – egy magyar készítőnél –, amellyel tudunk azonosulni, és a mi termékünkkel összepárosítható. Tervezzük, hogy áldást is kérünk majd a kalácsunkra, és a Bazilika melletti helyszínnel is az a célunk, hogy visszaadjuk a tradicionális kürtőskalács utóbbi időben elvesztett méltóságát” – meséli Korolovszki Norbert.

Budapest kürtőskalácsa április 5-én a Bazilikánál nyíló üzletben mutatkozik be elsőként, majd később a Halászbástyánál is kóstolható lesz. 

Az első 100 kalácsot ajándékként kóstolhatják meg az érdeklődők szombat reggel 10 órakor, és lesznek olyan kalácsok is, melyek aranyba öltöznek, tovább fokozva az ünnepélyességet. 

A nyár új budapesti desszertje szeptember végéig lesz elérhető.

TAM információ:

Ez a termék nem gluténmentes, de ne feledd, bármilyen kelt tésztát te is el tudsz készíteni otthon. Íme itt vannak a legjobb gluténmentes receptjeink:

Post Author: Miklós Edit

Miklós Edit újságíró, főszerkesztő és szövegíró, a FreeMix lapcsalád alapítója. Korábban Koronczay Editként ismerhették a nézők és olvasók. Több mint 25 éve dolgozik a médiában: az Echo TV, a Duna TV és a Magyar Televízió szerkesztő-riportereként kezdte pályáját, majd a Femina és a Cafeblog újságírójaként folytatta. Saját lapcsaládja ma már havi 3-4 milliós olvasottsággal működik. Különösen fontos számára az egészségtudatos, kiegyensúlyozott életmód népszerűsítése. Írásaival támogatni szeretné mindazokat, akik a testi-lelki egyensúlyt keresik. A szakmája egyben a szenvedélye is. A Táplálékallergia Magazin célja, hogy segítsen a tudatos, egészséges életmódban és útmutatót ad a különböző ételallergiákban, diétákban is. Tematikája: egészség, tudatos életmód, diéta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük