A gomolya sajt készítésében az a legjobb, hogy igen egyszerű. Tényleg nem szükséges hozzá sok alapanyag, sem szaktudás. Extra és drága felszerelések nélkül is szuper gyorsan elkészíthető ez a gömbölyű sajt. A gomolya sokak kedvence, nem hiába, hiszen remek íze van.
Hozzávalók
- 2 liter 3,5 %-os tej
- 1,5 ek 20%-os ecet
- 2 evőkanál asztali só
Elkészítés
- a tejet felforraljuk, majd takarékra kapcsoljuk alatta a lángot
- belerakjuk az ecetet
- kavargatjuk kb. 5 percig, míg be nem túrósodik
- a tűzhelyről levesszük
- belerakjuk a sót és elkeverjük
- hagyjuk állni 10 percet
- ezalatt szűrőbe textilpelenkát teszünk, ebbe szűrjük le, jó alaposan
- jól lecsepegtetjük, majd kinyomjuk a levét
- kis tálba rakjuk, letakarjuk, 12 órát állni hagyjuk hűvös helyen
Nem kimondottan a klasszikus sajt lesz lesz belőle, hanem morzsálódósabb, olyan inkább, mint a túró. De ízre, állagra is nagyon jó, ráadásul olcsóbb megoldás ez, mintha boltban vásárolnánk meg.
TAM TIPP:
- Pici vajat is lehet hozzáadni, vagy akár kis házi kolbászt összeaprítani és botmixerrel átdolgozni. Ebben a változatban nagyon finom szendvicskrém lesz belőle.
- Lehet ízesíteni az elkészítés közben lilahagymával, zöldfűszerekkel is, így is nagyon finom.
- Bárhogy formázhatod.
- Ízesítheted a már elkészült sajtot is. Ebben az esetben a folyamat végén hempergesd meg a már előre elkészített fűszerekben.
Miklós Edit