boldogság

11 olyan étel, amely boldogságot okoz – Edd ezeket és vége a stressznek!

11 olyan étel, amely boldogságot okoz – Edd ezeket és vége a stressznek!

Az az elképzelés, hogy az étel boldoggá tesz, nagyon is megállja a helyét.

A boldogság úgymond itt van előttünk, a terítéken. Néhány jó alapanyag nemcsak a jóllakottság érzését, hanem a boldog mosolyt is biztosítja, hiszen  pozitívan befolyásolja érzelmeinket. Íme egy áttekintés azokról az élelmiszerekről, amelyek boldoggá teszik az embert.

11 olyan étel, amely csodás boldogságot okoz – Ezt egyed és vége a stressznek!

1) Étcsokoládé

kakaó sötét csokoládé

Újra és újra szívesen fogyasztjuk, de nem csupán azért, mert finom, hanem mert jól érezzük magunkat miközben elfogyasztjuk.  Tény, hogy a kakaó kulcsszerepet játszik a boldogságunkban, mivel felszabadít olyan hormonokat,(endorfinok) amelyek örömet okoznak. Pszichostimuláns, hasonló a koffeinhez és a boldogság hormonjához (vagy a szerotoninhoz). Egy kis csokoládé az agyunkban lévő örömközpontok akkordját rezegteti. Ugyanakkor célszerű a legalább 70% -os kakaót tartalmazó csokoládékat előnyben részesíteni.

2) Avokádó

avokádó kernelt használ

Az avokádó nem hiába kapott vezető szerepet  „ jó érzés ” alapanyagok képzeletbeli rangsorában. Számos jó tápanyagot tartalmaz: jó zsírok, ásványi anyagok, vitaminok, rostok. De az aminosavai, a tirozin, a hangulatunk szabályozásával a legjobbat teszi az idegrendszerünkben. Ez az egyik legjobb tápanyag-koktél a stressz megszüntetéséhez.

3) Spenót

spenót

Alapvető tápanyagokat biztosít szervezetünk számára, ráadásul könnyen emészthető és alacsony a kalóriatartalma. A spenót a B9-vitamin aranybányája is. Az úgynevezett folsav fenntartja a pozitív hangulathormon (szerotonin) jó arányát. Szóval a spenót a jólét és a boldogság jelentős forrása. Ugyanilyen jó választás lehet a brokkoli és a spárga is.

4) Baromfi

sült csirke

Remek stresszűző alapanyag a baromfi. Ráadásul segíti a jó alvást is. A csirke B3-vitamint tartalmaz, amely szabályozza a hangulatot. De a pulyka is kiváló. Ugyanígy, ne felejtsük el megemlíteni tojásokat se, hiszen a tojás fogyasztása az agy megfelelő működéséhez elengedhetetlen. Rengeteg B8-vitamint, azaz kolint tartalmaznak, 215 mg van egy nagy tojásban, és ez a felnőttek napi kolin szükségleteinek felét fedi le.

5) Banán

enni banán gyümölcs

Már a formája is mosolyra fakasztja az embert. Emellett persze nagyon erős egészségvédő szerepe van,  a kálium tartalma csökkenti a vérnyomást és olyan vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz amelyek lehetővé teszik a stressz és a depresszió megelőzését, megszüntetését.

6) Áfonya

fekete áfonya

Amilyen kicsi, olyan nagy az ereje. Sok ásványi anyagot és rostot tartalmaz, igen nagy az antioxidáns tartalma is. Segít az öregedés elleni küzdelemben és az agy megfelelő működésében. Minél sötétebb egy gyümölcs, annál jobban teli van antioxidánsokkal. A szeder, a feketeribizli is jó választás, de a goji bogyó is csodákra képes.

7) Savanyúság

savanyúság

Amikor olyan élelmiszerekre gondolunk, amelyek boldoggá teszik az embert, általában nem jut eszünkbe a savanyúság. Pedig óriási a szerepe! Nagyon egyszerű az ok: fokozza a szerotonin termelését . Jó nagy adag boldogsághormont köszönhetünk a savanyúságnak, így ha szabadulnál a stressztől, bátran rágcsálj el egy például egy kis savanyú uborkát.

8) Olajos magok

dió

Ezek a csodálatos olajos magvak jó alapanyagi a szervezet feltöltésének: rostban, ásványi anyagokban, B6-vitaminban (a szerotonin termelésének előmozdítása), leucinban, szelénben gazdag. Így például a dió, a mandula kiváló eszköz lehet az idegesség elleni harcban.

9) Napraforgómag

napraforgómag

Segít a hajhullás elleni küzdelemben, gazdag magnéziumban és aminosavakban is.  Elűzi a stresszt. A lenmag is tökéletes erre a célra.

10) Hal

hal szardínia

A mosoly mindig ott van a menüben van, amikor olajos halakhoz fordulunk. Omega-3-ban gazdag. Segíti az agy jó működését, csökkenti az idegességet, szerepet játszik a pihentető alvásban és pozitívan befolyásolja az érzelmeinket. Ráadásul gyulladáscsökkentő is.  Tehát a lazac, pisztráng, hering, szardínia,  szardella mindig jó választás.

Miklós Edit

Interjúk >>>ide kattintva>>>olvashatóak!!!

Ha Te is szeretnéd cégedet, termékedet, tevékenységedet interjú keretében bemutatni várjuk megkeresésedet: info@freemix.hu

Facebook oldalunk:

FreeMix      >>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük