8 életmentő dolog, amire oda kell figyelni kánikula idején

8 életmentő dolog, amire oda kell figyelni kánikula idején

A nagy, tartós hőség, a kánikula a sérülékenyebbek, esendőbbek, például a krónius betegségben szenvedők számára rendkívüli megterhelő. De ezt már egy egészséges szervezet is nagyon nehezen viseli.

8 életmentő dolog, amire oda kell figyelni kánikula idején

Az extrém hőség, a tartós kánikula a szív- és érrendszer mellett az összes többi szervet is megterheli. Veseproblémákat, a kiválasztás nehézségeit okozhatja. De önmagában az is pluszenergiát vesz igénybe, hogy ilyen körülmények között a szervezet fenntartsa saját állandó hőmérsékletét ebben a nyári extrém időjárásban.


    A reggeli szellőztetés és a gyakori zuhanyozás sokat segíthet a jobb közérzet és a jobb hőérzet érdekében. A klíma is nagyon jó megoldás kánikula ellen. Szakemberek azt tanácsolják, hogy az idős emberek – ha megtehetik – üljenek be órákra klimatizált helyiségekbe, ahol a keringésüket normalizálni tudják.


  A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás is rendkívül fontos. Normál esetben átlagos hőfokon két-három litert kell inni egy nap, ilyenkor azonban ennek a másfél-kétszeresét szükséges.

Négy-öt liter soknak tűnik, de ez nem csak vízivást jelent, gondolhatunk levesekre, joghurtokra, vagy akár a kovászos uborka levére is. Ez például rendkívül jó szomjoltó és az izzadással elveszített sókat is pótolja, amivel meg lehet akadályozni, hogy a szervezet ionháztartása felboruljon.


  Figyelni kell az ételek frissességére, a maradékot pedig rögtön le kell hűteni.

A vásárolt ételeknél lényeges, hogy a „hűtőlánc ne szakadjon meg„. Azaz hűtőtáskával kell hazaszállítani a boltban megvásárolt hűtendő élelmiszereket.


    A nehéz, zsíros ételek emésztése többletteher a szervezet számára. Könnyen emészthető, lédús ételek, gyümölcsök, zöldségek fogyasztása ajánlott a szokásosnál sokkal nagyobb mennyiségben.

Az alkoholtartalmú italok fogyasztását vissza kell szorítani, hiszen ezek dehidratáltságot okoznak.

MTI-TV2 Mokka

Facebook oldal: ITT>>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük