11 olyan étel, amely boldogságot okoz – Edd ezeket és vége a stressznek!
Utolsó frissítés: 2024-01-13
11 olyan étel, amely boldogságot okoz – Edd ezeket és vége a stressznek!
Az az elképzelés, hogy az étel boldoggá tesz, nagyon is megállja a helyét.
A boldogságúgymond itt van előttünk, a terítéken. Néhány jó alapanyag nemcsak a jóllakottság érzését, hanem a boldog mosolyt is biztosítja, hiszen pozitívan befolyásolja érzelmeinket. Íme egy áttekintés azokról az élelmiszerekről, amelyek boldoggá teszik az embert.
11 olyan étel, amely csodás boldogságot okoz – Ezt egyed és vége a stressznek!
1) Étcsokoládé
Újra és újra szívesen fogyasztjuk, de nem csupán azért, mert finom, hanem mert jól érezzük magunkat miközben elfogyasztjuk. Tény, hogy a kakaó kulcsszerepet játszik a boldogságunkban, mivel felszabadít olyan hormonokat,(endorfinok) amelyek örömet okoznak. Pszichostimuláns, hasonló a koffeinhez és a boldogság hormonjához (vagy a szerotoninhoz). Egy kis csokoládé az agyunkban lévő örömközpontok akkordját rezegteti. Ugyanakkor célszerű a legalább 70% -os kakaót tartalmazó csokoládékat előnyben részesíteni.
2) Avokádó
Az avokádó nem hiába kapott vezető szerepet „ jó érzés ” alapanyagok képzeletbeli rangsorában. Számos jó tápanyagot tartalmaz: jó zsírok, ásványi anyagok, vitaminok, rostok. De az aminosavai, a tirozin, a hangulatunk szabályozásával a legjobbat teszi az idegrendszerünkben. Ez az egyik legjobb tápanyag-koktél a stressz megszüntetéséhez.
3) Spenót
Alapvető tápanyagokat biztosít szervezetünk számára, ráadásul könnyen emészthető és alacsony a kalóriatartalma. A spenót a B9-vitamin aranybányája is. Az úgynevezett folsav fenntartja a pozitív hangulathormon (szerotonin) jó arányát. Szóval a spenót a jólét és a boldogság jelentős forrása. Ugyanilyen jó választás lehet a brokkoli és a spárga is.
4) Baromfi
Remek stresszűző alapanyag a baromfi. Ráadásul segíti a jó alvást is. A csirke B3-vitamint tartalmaz, amely szabályozza a hangulatot. De a pulyka is kiváló. Ugyanígy, ne felejtsük el megemlíteni tojásokat se, hiszen a tojás fogyasztása az agy megfelelő működéséhez elengedhetetlen. Rengeteg B8-vitamint, azaz kolint tartalmaznak, 215 mg van egy nagy tojásban, és ez a felnőttek napi kolin szükségleteinek felét fedi le.
5) Banán
Már a formája is mosolyra fakasztja az embert. Emellett persze nagyon erős egészségvédő szerepe van, a kálium tartalma csökkenti a vérnyomást és olyan vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz amelyek lehetővé teszik a stressz és a depresszió megelőzését, megszüntetését.
6) Áfonya
Amilyen kicsi, olyan nagy az ereje. Sok ásványi anyagot és rostot tartalmaz, igen nagy az antioxidáns tartalma is. Segít az öregedés elleni küzdelemben és az agy megfelelő működésében. Minél sötétebb egy gyümölcs, annál jobban teli van antioxidánsokkal. A szeder, a feketeribizli is jó választás, de a goji bogyó is csodákra képes.
7) Savanyúság
Amikor olyan élelmiszerekre gondolunk, amelyek boldoggá teszik az embert, általában nem jut eszünkbe a savanyúság. Pedig óriási a szerepe! Nagyon egyszerű az ok: fokozza a szerotonin termelését . Jó nagy adag boldogsághormont köszönhetünk a savanyúságnak, így ha szabadulnál a stressztől, bátran rágcsálj el egy például egy kis savanyú uborkát.
8) Olajos magok
Ezek a csodálatos olajos magvak jó alapanyagi a szervezet feltöltésének: rostban, ásványi anyagokban, B6-vitaminban (a szerotonin termelésének előmozdítása), leucinban, szelénben gazdag. Így például a dió, a mandula kiváló eszköz lehet az idegesség elleni harcban.
9) Napraforgómag
Segít a hajhullás elleni küzdelemben, gazdag magnéziumban és aminosavakban is. Elűzi a stresszt. A lenmag is tökéletes erre a célra.
10) Hal
A mosoly mindig ott van a menüben van, amikor olajos halakhoz fordulunk. Omega-3-ban gazdag. Segíti az agy jó működését, csökkenti az idegességet, szerepet játszik a pihentető alvásban és pozitívan befolyásolja az érzelmeinket. Ráadásul gyulladáscsökkentő is. Tehát a lazac, pisztráng, hering, szardínia, szardella mindig jó választás.
Miklós Edit újságíró, főszerkesztő és szövegíró, a FreeMix lapcsalád alapítója. Korábban Koronczay Editként ismerhették a nézők és olvasók. Több mint 25 éve dolgozik a médiában: az Echo TV, a Duna TV és a Magyar Televízió szerkesztő-riportereként kezdte pályáját, majd a Femina és a Cafeblog újságírójaként folytatta.
Saját lapcsaládja ma már havi 3-4 milliós olvasottsággal működik. Különösen fontos számára az egészségtudatos, kiegyensúlyozott életmód népszerűsítése.
Írásaival támogatni szeretné mindazokat, akik a testi-lelki egyensúlyt keresik. A szakmája egyben a szenvedélye is. A Táplálékallergia Magazin célja, hogy segítsen a tudatos, egészséges életmódban és útmutatót ad a különböző ételallergiákban, diétákban is.
Tematikája: egészség, tudatos életmód, diéta.