Egységes uniós tápértékjelölő rendszerre van szükség

Egységes uniós tápértékjelölő rendszerre van szükség

Utolsó frissítés: 2022-12-10

Egységes uniós tápértékjelölő rendszerre van szükség

 Zavart okoz az uniós piacon az élelmiszerek csomagolásán található tápértékjelölések túlkínálata, ezért az Európai Bizottság (EB) bevezetne egy harmonizált rendszert (FOPNL), amelyet Magyarország is támogat – közölte az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára Budapesten.

    Nobilis Márton a Táplálkozás, életmód, testmozgás Platform (TÉT) szakmai fórumsorozatán hangsúlyozta, hogy az új tápértékjelölési rendszer nem jelenthet hátrányt a hagyományos élelmiszereknek, és kialakításánál figyelembe kell venni az egyes tagállamok étkezési kultúráját. Hozzátette azt is, az új rendszer nem vezetheti félre a fogyasztókat, az egységes belső piac és az egyenlő verseny érdekében kell működnie és önkéntesnek kell lennie.
    A minisztérium a TÉT Platformmal közösen, mintegy 4000 magyar háztartás bevonásával kutatást végzett, amelynek eredményei segítséget nyújthatnak az optimális uniós szabályozás létrejöttéhez – jegyezte meg.
    A felmérésből kiderült, hogy a magyar fogyasztók árérzékenységük ellenére is keresik a minőségi élelmiszereket, és nagy figyelmet fordítanak az élelmiszerek cukor- és szénhidráttartalmára. A kutatás – összhangban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tapasztalataival is – egyértelműen rámutatott a fogyasztói tudatosság növekedésére. A jelenlegi szabályozást sokan hasznosnak tartják, bár a betűk láthatóságát a termékeken javítanák, és szükség lenne a feltüntetett információk értelmezésének elősegítésére – mondta.
    Fazekas Ildikó, a TÉT Platform Egyesület elnöke is arról beszélt, hogy a fogyasztók sokszor nem értik a jelöléseket, ezért fontosnak nevezte az edukációt ezen a területen.
    A reprezentatív kutatás 3288 háztartás bevonásával készült, a megkérdezett fogyasztók 44 százaléka volt elégedett a címkéken feltüntetett információkkal, 88 százalékuk könnyen tudja értelmezni azokat, 62 százalék veszi figyelembe a tápanyagtartalmat, és 44 százalék úgy gondolja, hogy könnyen tudja értelmezni a feltüntetett tápanyagérték jelentését.

MTI

Post Author: Miklós Edit

Miklós Edit újságíró, főszerkesztő és szövegíró, a FreeMix lapcsalád alapítója. Korábban Koronczay Editként ismerhették a nézők és olvasók. Több mint 25 éve dolgozik a médiában: az Echo TV, a Duna TV és a Magyar Televízió szerkesztő-riportereként kezdte pályáját, majd a Femina és a Cafeblog újságírójaként folytatta. Saját lapcsaládja ma már havi 3-4 milliós olvasottsággal működik. Különösen fontos számára az egészségtudatos, kiegyensúlyozott életmód népszerűsítése. Írásaival támogatni szeretné mindazokat, akik a testi-lelki egyensúlyt keresik. A szakmája egyben a szenvedélye is. A Táplálékallergia Magazin célja, hogy segítsen a tudatos, egészséges életmódban és útmutatót ad a különböző ételallergiákban, diétákban is. Tematikája: egészség, tudatos életmód, diéta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük