Speciális ételek házhoz szállítva – Amikor a nagymama a minőségellenőr

Speciális ételek házhoz szállítva – Amikor a nagymama a minőségellenőr

Utolsó frissítés: 2025-11-27

Az idősek étkeztetése nemcsak logisztikai feladat, hanem szívből jövő felelősség. Fedezd fel, hogyan válik a 92 éves nagymama a minőségellenőrzés legőszintébb hangjává.

Home » Speciális ételek házhoz szállítva – Amikor a nagymama a minőségellenőr
  • Az idősek speciális diétájának megtervezése a szociális étkeztetés egyik legnagyobb kihívása.
  • A Julienne Kft. naponta 1800 idős embernek szállít házias ízvilágú, dietetikusok által jóváhagyott ételeket.
  • A minőségellenőrzés legemberibb formája egy 92 éves nagymama mindennapi visszajelzése.

Az idős emberek étkeztetése nem pusztán a napi menü összeállításáról szól. Ez egy olyan feladat, ahol a szakmai tudás, a logisztikai precizitás és az emberi odafigyelés találkozik. A Julienne Kft. példája jól mutatja, hogy a szociális étkeztetésben a minőség nem csupán szabványokon múlik. Hanem azokon a visszajelzéseken is, amelyek a legközvetlenebbül érkeznek. Akár egy nagymamától.

Az idősek speciális diétájának kialakítása a szociális étkeztetés egyik legösszetettebb feladata.

Hangsúlyozza Hornyák Emese, a Julienne Kft. dietetikusa. A cég naponta 1800 idős ember számára szállít házias ízvilágú, de krónikus betegségekhez igazított étrendet.


Egyre több idős ember igényli, hogy egészséges, személyre szabott, mégis házias ízű ételek kerüljenek az asztalára, még akkor is, ha már nem tudnak önállóan főzni.

A Julienne Kft. éppen ezt a küldetést vállalta: naponta több ezer adag meleg ételt szállít ki idős embereknek, köztük speciális diétás fogásokat is. A családi vállalkozás filozófiája egyszerű:

A minőségnek otthonra is meg kell érkeznie.

Egyszemélyes adagok, nagy felelősség



Az idősek ellátása a vállalatnál ma a legösszetettebb feladat. Napi mintegy 1800 idős embernek főznek, az ételek túlnyomó többsége pedig házhoz szállítással jut el a fogyasztókhoz.

„Jelenleg 1800 idősre főzünk naponta, ez több kerületet és több intézményt érint. Ennek nagy része házhoz szállítás, egyadagos kiszerelésben. A sofőrök minden nap házhoz viszik a gondosan csomagolt adagokat, hogy azok is kapjanak meleg ételt, akik már nem tudnak vagy nem akarnak kimozdulni” – mondta Escusol Szőcs Julianna, a Julienne Kft. kereskedelmi igazgatója.

A logisztika precizitást és figyelmet kívánt: minden adag más, minden diéta egyedi.

Az ételeket hűtve, biztonságos dobozokban szállítják ki, így a címzettek akár órákkal később is fogyaszthatják őket. A magyaros ízek megtartása azonban nem egyszerű feladat.


„Az idősek telt, hagyományos ízeket várnak el, és ezt nem ételízesítőkkel, hanem korszerű konyhatechnológiával érjük el. A cél, hogy az étel ne csak tápláló, hanem jóízű is legyen” – tette hozzá a kereskedelmi igazgató.

Dietetikusok dolgoznak a háttérben

A cég nemcsak egyszerű intoleranciákat kezel, hanem krónikus betegségekhez igazított étrendeket is, mint a cukorbetegség, epe- vagy vesebetegségek esetében.

Hornyák Emese, a vállalat dietetikusa szerint az időskorúaknál a diéták kialakítása különösen nagy felelősség. 

„Az időseknél jellemzően már az alapbetegségekre fókuszálva különböztetjük meg a diétákat, ami a szociális étkeztetésben a legkomplexebb feladat. Egy cukorbeteg vagy vesekímélő étrend megtervezése nemcsak szaktudást, hanem folyamatos odafigyelést is igényel” – magyarázta a szakember.

1800 adag étel naponta – így működik a szociális étkeztetés a kulisszák mögött - Magyarázza Horváth Emese - Kép: Julienne Kft.
1800 adag étel naponta – így működik a szociális étkeztetés a kulisszák mögött – Magyarázza Horváth Emese – Kép: Julienne Kft.

 „A cukorbeteg, epekímélő vagy vesekímélő étrendek precíz kialakítása folyamatos szakmai felkészültséget igényel. Mindezek mellett törekednünk kell arra, hogy az ételek a tradicionális, magyaros ízvilágnak is megfeleljenek, elkerülve az ételízesítők használatát” – tette hozzá Hornyák Emese.

A cég külön pékséget is működtet, ahol:

  • teljes kiőrlésű
  • magvas
  • csökkentett szénhidráttartalmú pékáruk készültek
  • „Glutén Nagyi” névenfutó gluténmentes vonal is innen indult

Az ételek minőségét szigorú élelmiszerbiztonsági rendszerek felügyelik, az ISO 22000nemzetközi szabványok szerint. A beszállítók minősített partnerek, és minden szállítási lánc pontját ellenőrzik. Ez a tudatosság teszi lehetővé, hogy a cég egyszerre tudjon több ezer embert ellátni, mégis személyes odafigyeléssel.

A 92 éves nagymama, aki mindent megmond



A Julienne Kft. működésében a minőségellenőrzés nemcsak dokumentumokon múlik. A legőszintébb visszajelzés minden nap házon belül érkezik: egy 92 éves nagymama részéről. Escusol Szőcs Julianna elmondta: 

„Az én nagymamám is ezt a szolgáltatást veszi igénybe, természetesen a neki megfelelő diétával. Minden nap megkóstolja az ételt, és azonnal jelzi, ha valami különlegesen finom volt, vagy ha épp nem tetszett neki. Ez egy nagyon jó kontrollpont számunkra, hogy folyamatosan fejlesszük a szolgáltatásunkat.”

Ha a hús túl száraz vagy a főzelék íztelen volt, azt azonnal jelezte. Ezek a visszajelzések sokszor hamarabb eljutottak a konyháig, mint bármely hivatalos jelentés.

A cég minden dolgozója ugyanazt az ételt fogyaszja, amit az idősek is kapnak, így a saját tapasztalat is része az ellenőrzésnek. A „nagymama-faktor” azonban különös értéket ad ennek a rendszernek: a valódi, emberi visszajelzést. 

„Úgy gondolom, hogy ez a legjobb minőségbiztosítás: ha a család legidősebb tagja is elégedett, akkor az étel valóban jó” – tette hozzá mosolyogva Escusol Szőcs Julianna.

A diéták precíz kidolgozása, a házias ízek megőrzése és a mindennapi visszajelzések teszik teljessé azt a rendszert, amelyben a minőség nem csupán ellenőrzés, hanem valódi gondoskodás.

Oszd meg a történetet, hogy mások is lássák: a minőség néha egy nagymama véleményén múlik.

Forrás: Julienne Kft.

Post Author: Miklós Edit

Miklós Edit újságíró, főszerkesztő és szövegíró, a FreeMix lapcsalád alapítója. Korábban Koronczay Editként ismerhették a nézők és olvasók. Több mint 25 éve dolgozik a médiában: az Echo TV, a Duna TV és a Magyar Televízió szerkesztő-riportereként kezdte pályáját, majd a Femina és a Cafeblog újságírójaként folytatta. Saját lapcsaládja ma már havi 3-4 milliós olvasottsággal működik. Különösen fontos számára az egészségtudatos, kiegyensúlyozott életmód népszerűsítése. Írásaival támogatni szeretné mindazokat, akik a testi-lelki egyensúlyt keresik. A szakmája egyben a szenvedélye is. A Táplálékallergia Magazin célja, hogy segítsen a tudatos, egészséges életmódban és útmutatót ad a különböző ételallergiákban, diétákban is. Tematikája: egészség, tudatos életmód, diéta.