Egyre több ember számára lesz elérhető az egészséges élelmiszer. A digitalizáció alapjaiban változtatja meg a magyar mezőgazdaságot.
Az agrárdigitalizáció immár kikerülhetetlen. 2021-től felzárkózott a gépészet, a hardver-és szoftverellátottság, valamint elérhető a precíziós termelés összes eszköze a gazdák számára. Az új irányvonal azonban nem csak az egész mezőgazdaságra és a gazdákra, de a környezetre és a fogyasztókra is hatással van, nem csak anyagi, de egészségügyi szempontból is, ráadásul ár-érték arányban kedvezőbb zöldségben és gyümölcsben is reménykedhetnek a fogyasztók.
Nem csak világszerte, de a magyar gazdálkodásban is megfigyelhető, hogy a növénytermesztés és az állattenyésztés elvált egymástól, és immár nem ott történik az állattenyésztés, ahol a termesztés.
Ez azt hozta magával, hogy a természetes körforgás megszűnt, és a gazdák kénytelenek pótolni a tápanyagokat, de az intenzív termelés miatt is olyan termésmennyiségre van szükség, amihez már szükséges tápanyagokat pótolni.
- Gluténérzékeny vagy? Ha nem diétázol, komoly bajod lehet
- 7 bivalyerős tipp az immunrendszered felturbózására
- Kevesebb vegyszer, jobb minőség, olcsóbb élelmiszer?
- A kukorica 8 egészségügyi előnye, ami miatt érdemes fogyasztani
- A cukor tényleg árt az ADHD-s és a tanulási zavaros gyerekeknek?
Kevesebb vegyszer. Jobb élelmiszerminőség. Olcsóbb termékek.
A szakember szerint tudatos gazdálkodással nem csak a zöldség és a gyümölcs lesz egészségesebb és szebb, de a beltartalmi értékük is nő élelmiszerként, ráadásul olcsóbban is juthatnak hozzá a termékekhez a fogyasztók.
Az egészséges növényzethez feleslegesen használt szerek ráadásul kifejezetten ártalmasak lehetnek.
Holott a szokás-alapú vegyszerezés itthon még mindig jellemzően jelen van. Ez azonban több kárt okozhat, mint amennyit a gazdák remélnek tőle, hiszen nem csak az egészséges növényt, de az ebből készült élelmiszert és a környezetet is károsíthatják.
2030-ra alapvetően megváltozik a mezőgazdaság
A pályázatok hatalmas löketet adtak a magyar mezőgazdaságnak, és elindulhatott egy drasztikus digitális fejlődés. Míg korábban a gazdálkodók mindössze 5 százaléka volt tisztában ezzel a témakörrel, most 30-40 százalékuk már tájékozott azzal kapcsolatban, hogy mi is az a digitális alapú mezőgazdaság.
Ezzel párhuzamosan évről évre folyamatosan vezetik ki a különböző növényvédő szereket, kemikáliákat is a mezőgazdaságból. Ami azt jelenti, hogy szűkül azoknak a vegyszereknek a köre, amelyek terményjavító hatással lehetnek a növényekre, vagy kártevőktől, betegségektől mentesítik a termést.
Magyarországon azonban még mindig gyerekcipőben jár az új technológiák bevezetése, alkalmazása. A gazdálkodási területek hozzávetőlegesen 10 százalékáról lehet elmondani, hogy valamiféle optimalizált rendszer alapján működne.
A KSH agrárcenzus adatbázisa szerint a gazdálkodók 28 százaléka rendelkezik valamilyen precíziós művelésre alkalmas géppel vagy eszközzel. De csupán 8 százalék használ ilyen technológiát.
„Mostanra eljutottunk arra a pontra, hogy ez immár nem választási lehetőség. Hanem egyértelmű, hogy aki ezt a szakmát szeretné folytatni, annak rá kell lépnie erre az útra. 2030-ig ugyanis hatalmas változás fog végbemenni a mezőgazdaság területén, ami nem csak a gazdák számára lesz érezhető, de a fogyasztók oldaláról is. Átláthatóbb és ellenőrizhetőbb lesz a termékek minősége akár azáltal is, hogy egyre több gazda adja az arcát a termékeihez. Hosszabb távon pedig megfizethetőbb lesz a jó minőségű termék, tehát egyre több ember számára lesz elérhető az egészséges élelmiszer. Az előállítók számára nem csak a digitalizálás a lényeg.
Hanem az is, hogy olyan új lehetőségekhez, folyamatokhoz férhetnek hozzá, amelyekhez addig nem. Ráadásul sokkal gyorsabbá és gazdaságosabbá válik a folyamat is. Az edukáció szerepe is megkerülhetetlen ebben a témában, amelyre az Agrárközösség kiemelt figyelmet fordít.