Meglepő tények és tévhitek a cukorról - Veszélyes vagy nem?

Meglepő tények és tévhitek a cukorról – Veszélyes vagy nem?

Meglepő tények és tévhitek a cukorról – Veszélyes vagy nem?

Bármerre nézel, úgy tűnik, hogy mindenhol a cukormentes étrend előnyeit hirdetik. De nem minden cukor ugyanolyan, és nem minden megközelítés felel meg minden ember céljainak és preferenciáinak. Íme néhány kulcsfontosságú tény a cukorról.

Meglepő tények és tévhitek a cukorról - Veszélyes vagy nem?

Mi a cukor?

A cukor a szénhidrátok egyik fajtája, akárcsak a rost és a keményítő. Bár a szénhidrátok esszenciális makrotápanyagok (tápanyagok, amelyeket a szervezet nagy mennyiségben használ fel), a cukor nem.

A cukor sokféle egyszerű szénhidrát gyűjtőfogalma, beleértve a fehér asztali cukrot is.

Szacharóznak is nevezik, ez az édes desszertekben és pékárukban használt leggyakoribb édesítőszer. A szacharóz csak egy a sokféle cukor közül, amely természetesen megtalálható az élelmiszerekben, beleértve a gyümölcsöket, zöldségeket, gabonákat és tejtermékeket. Egyéb természetes cukrok közé tartoznak: fruktóz, galaktóz, szőlőcukor, laktóz, malátacukor.

Mennyire lehet káros a cukor?

A cukor önmagában nem rossz. Valójában szükséges, hiszen a testünk cukorral működik. A szervezet a táplálékból származó szénhidrátokat feldolgozza, és nagy részét glükózzá (cukorrá) alakítja. A sejtek kivonják a glükózt a véráramból, és üzemanyagként valamint energiaként használják fel. A természetes cukor- és egyéb szénhidrátforrások – gyümölcsök, tejtermékek és gabonafélék – eltávolítása az étrendből nem egészséges választás.

Ám nagy különbség van a hozzáadott cukor és a természetes cukor között.

Sok cukrot adnak olyan feldolgozott élelmiszerekhez, mint a fánk, kenyér, szénsavas üdítők, ketchup vagy barbeque szósz.

Ennek eredményeként sokan nagy mennyiségű hozzáadott cukrot fogyasztanak, amelynek nincs táplálkozási előnye.

A túl sok hozzáadott cukor pedig egészségügyi problémákhoz vezethet.

Beleértve a magas vércukorszintet, az inzulinrezisztenciát, a metabolikus szindrómát, a fogászati ​​problémákat, például a fogszuvasodást, a trigliceridszint emelkedését, az elhízást és a 2-es típusú cukorbetegséget.

FORRÁS

Facebook oldal: ITT>>>

kép: Stock kép, Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük