5 extra hatásos módszer az őszülés késleltetésére

5 extra hatásos módszer az őszülés késleltetésére

5 extra hatásos módszer az őszülés késleltetésére.

5 extra hatásos módszer az őszülés késleltetésére

Mielőtt az őszülés megelőzésre koncentrál valaki, érdemes tisztázni azt, hogy vajon miért is kezd őszülni a haj:

Egészséges életmód

Az egészséges táplálkozás és életmód nemcsak az általános jólétnek, hanem a bőr és a haj egészségének is jót tesz.

Hatékony stresszkezelés

„A legújabb kutatások azt állítják, hogy a haj depigmentációját vagy őszülését nagy valószínűséggel a stressz, valamint a stressz okozta gyulladás váltja ki.” – mondja Julie Upton, M.S., RD, a San Francisco-i Appetite for Health táplálkozási hírvállalat társalapítója.

Az International Journal of Trichology 2020-ban megjelent tanulmánya megállapította:

Az oxidatív stressz (az antioxidánsok és a szabad gyökök egyensúlyának felborulása a szervezetben, amely sejt- és szövetkárosodást és felgyorsult öregedést idézhet elő) összefüggésben áll a korai őszüléssel.

A dohányzás kulcstényező az oxidatív stressz egyenletében, és minden korcsoportban korrelál a korai őszüléssel.

Idővel bármilyen típusú krónikus stressz krónikus gyulladáshoz vezethet. Amely lelassíthatja a melanint termelő sejteket, miközben lerövidíti a hajnövekedési ciklust.

A stresszoldás tudományosan alátámasztott módszereinek gyakorlása. Mint például a jóga, vagy a gyakori szabadba járás, nagyszerű módja lehet a stressz csökkentésének.

Egészséges étrend beállítása

Ha olyan diétát folytatsz, amely segíthet a gyulladás csökkentésében, az segíthet megvédeni a haj pigmentjéért felelős sejteket is.

„A hozzáadott cukrokban, feldolgozott élelmiszerekben és telített zsírokban gazdag étrendről ismert, hogy gyulladáskeltő hatású.” – mondja Upton.

Ezek helyett több antioxidánsban gazdag gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztani, amelyek „segíthetik semlegesíteni azokat a reakciókat, amelyek negatívan befolyásolják a hajhagymákban lévő pigment fenntartásáért felelős sejteket.” – mondja Upton.

A legjótékonyabbak: a bogyók, a sötét leveles zöldek  pl.spenót, vörös szőlő vagy vörösbor – utóbbi mérsékelten fogyasztva,  friss gyógynövények és fűszerek.

Ha lehetséges, korlátozd ezeket a gyulladáskeltő ételeket és italokat. Ilyen például a szénsavas és más cukorral édesített italok, édességek, pékáruk , feldolgozott, magas zsírtartalmú húsok pl. szalonna, kolbász és szalámi.

Vitaminok, ásványianyagok pótlása

Bizonyos vitamin- és ásványianyag-hiány is hozzájárulhat az őszüléshez. Gondoskodni kell a megfelelő D3- és B12-vitamin-szintről, mivel ezek bármelyikének hiánya felgyorsíthatja az őszülést.

Az egészséges haj további fontos mikroelemei közé tartozik az E-vitamin, az A-vitamin, a cink, a vas, a réz, a szelén és a magnézium.

Míg ezek a vitaminkiegészítők pótolhatják a hiányosságokat, a szakértők erősen hisznek abban, hogy az élelmiszerek lehetnek a egészséges hajtápanyagok legjobb forrásai.

Csak néhány tipp:

D-vitamin: pisztráng, lazac, gomba, tej, tojás. B12-vitamin: marhamáj, kagyló, tonhal, élesztő, lazac.

E-vitamin: napraforgómag és olaj, mandula, mogyoró, földimogyoró, spenót.

A-vitamin: marhamáj, édesburgonya, spenót, sárgarépa, ricotta sajt, sárgadinnye.

Cink: osztriga, marhasült, rák, homár, sertéskaraj, sült bab.

Vas: marhahús, sötét leveles zöldek, dúsított gabonafélék, osztriga, fehér bab, étcsokoládé, lencse.

Réz: marhamáj, osztriga, étcsokoládé, burgonya, shiitake gomba.

Szelén: brazil dió, tonhal, laposhal, szardínia, garnélarák.

Magnézium: tökmag, chia mag, mandula, spenót, kesudió.

Természetes hajápolás

Próbáld elkerülni a hő- és kémiai kezelések ismétlődő használatát, amelyek károsíthatják a hajat és a pigmentsejteket.

Korlátozd a hajad méreganyagoknak és szennyező anyagoknak való kitettségét, védd azoktól, és ha lehetséges, óvd a hajad a naptól úgy, hogy kalappal vagy sállal takarod le.

A széles fogazatú fésű használata (kefe helyett, különösen a nedves hajon), a magas hőmérsékletű hajformázó eszközök nem gyakori használata és a ritkábban történő mosás mind hozzájárulhat ahhoz, hogy hajad hosszabb ideig erősebb maradjon.

Emellett fontosak az éves orvosi ellenőrzések, mert egyes autoimmun és pajzsmirigy-betegségek összefüggésbe hozhatók a korai őszüléssel.

Érdemes bőrgyógyászához fordulni, ha jelentős változást észlelsz a bőröd vagy a hajad vitalitása terén.

Bár nincs 100% garancia arra, hogy mindezek megakadályozzák vagy visszafordítják az őszülést, az bizonyos, hogy számos életmódbeli szokás befolyásolhatja a haj egészségét.

Facebook oldal: ITT>>>

FORRÁS

kép: Stock kép

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük