Hogyan maradj mentálisan fitt? 7 életmentő tanács

Hogyan maradj mentálisan fitt? 7 szuper hasznos tanács

Hogyan maradj mentálisan fitt? 7 szuper hasznos tanács.

Hogyan maradj mentálisan fitt? 7 életmentő tanács.

Az agy megfelelő mértékű stimulációja folyamatosan serkenti az új idegsejtek és a köztük lévő kapcsolatok kialakulását – bármely életkorban. Hogyan maradhatunk mentálisan is fittek? Mitől függ a szellemi erőnlét, és hogyan tartsuk aktívan szürkeállományunkat a mindennapi életben? Fontos kérdések.

Mindenki ismeri a mondást: „ép testben ép lélek”. Míg a fizikai erőnlét sokak számára a mindennapi élet középpontjában áll, a mentális erőnlétre sajnos kevés figyelmet fordítunk.

Ám kis erőfeszítéssel könnyen változtathatunk ezen. Szellemi erőnléten alapvetően azt a kompetenciát kell érteni, hogy a lehető leggyorsabban hozzáférnünk a mentális képességekhez. Minél sűrűbb a neurális háló – vagyis az idegsejtek közötti kapcsolatok – az agyban, annál jobb a szellemi teljesítmény.

Ilyen mentális képességek, amelyekre a mindennapi életben folyamatosan támaszkodnunk kell, a koncentráció, a memória, a kombinációs készség, az észlelés, a reflexió, a nyelv vagy a (térbeli) képzelet. – írja a Gesund Vital.

Mitől függ a mentális erőnlét?

Nyilván vágyunk és igényünk van arra, hogy szellemileg fitten maradjunk. Az idegsejtek és a közöttük lévő kapcsolatok – úgynevezett szinapszisok – az életünk során elhalnak. Ez egy teljesen normális öregedési folyamat, amely automatikusan csökkenti a szellemi kapacitást.

Az a tény, hogy a gondolkodás egy kicsit lelassul, és a memóriának időnként egy kis lökést kell adni, nem nyugtalaníthat minket folyton.

A szellemi aktivitás lelassítja az idegsejtek és a szinapszisok lebomlását. Emellett az agyban van egy terület, ahol az életünk során új idegsejtek képződnek – a hippokampusz, amely a memória vezérlőközpontjaként képzelhető el.

Az agytréning minden életkorban megtérül, mert nemcsak a szellemi teljesítményt növeli, hanem mindig ellensúlyozza a romlási folyamatokat.

Hogyan edzhető a mentális erőnlét?

 Különféle módokon tarthatjuk aktívan agyunkat a mindennapi életben.

Játékok

A szórakoztató fejtörők például a rejtvényjátékok, vagy a  klasszikus keresztrejtvényektől a Sudokun át a képrejtvényekig sok módon erősíthetjük a koncentrációt és a figyelmet.

A testmozgás bizonyítottan pozitív hatással van az agy működésére.

Már az olyan rendszeres, mérsékelt állóképességi edzések is, mint a séta, kerékpározás vagy úszás, serkentik a vérkeringést – és ezáltal az idegsejtek lebomlását lassító, új idegsejtek képződését elősegítő anyagcsere-folyamatokat.

Fontos, hogy kellő egyensúlyt biztosítsunk  az aktivitás és a relaxáció között.

Azért, hogy az agyunk produktív maradjon. A konkrét relaxációs technikák, mint például a meditáció, az autogén tréning vagy a rendszeres erdei séták segítik az elmét megnyugodni.

Az egészséges alvási szokások is fontosak.

Hiszen a sejtmegújulás elsősorban alvás közben megy végbe.

Az új benyomások elixírként hatnak agyunkra.

Serkentik az idegsejtek képződését és a köztük lévő kapcsolatokat, ami megvastagítja az ideghálózatot. Akár hangszert tanulunk, akár utazunk, akár új nyelvet tanulunk, szellemi kapacitásunk javul.

Engedd szabadjára a kreativitásodat

Az olyan kreatív folyamatok, mint a festés, rajzolás, írás vagy zenélés, nemcsak az elmét lazítják el, hanem az idegsejtek képződésére is pozitív hatással vannak. Segítik az agy új helyzetekhez való alkalmazkodási képességét is.

A szociális kapcsolatok jelentőségét a mentális egészség szempontjából gyakran alábecsülik.

Társas lényekként a más emberekkel való interakciók nagyon is fontosak a mentális egészség szempontjából. Ha együtt dolgozunk valakivel, az az agyat a legjobb teljesítményre serkenti. A figyelem, a másokra való megfelelő reagálás és az ennek megfelelő alkalmazkodás pozitív hatással van az agy teljesítményére. A barátokkal, ismerősökkel vagy családdal folytatott rendszeres tevékenységek a fiatalság forrásaként hatnak szellemi erőnlétünkre.

A játék szintén jót tesz az agynak.

A barátokkal vagy családdal eltöltött játékestek nemcsak a társas interakciónak köszönhetően fejtik ki pozitív hatásukat az agyra, hanem fejlesztik a memóriát, a figyelmet és a koncentrációt is. A kártyajátékok, a társasjátékok és a sakk különösen alkalmasak az agyunk fitten tartására.

Facebook oldal: ITT>>>

FORRÁS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük