Ha így fáj a fejed, akkor az komoly bajt jelezhet

Ha így fáj a fejed, akkor az komoly bajt jelezhet

Ha így fáj a fejed, akkor az komoly bajt jelezhet.

Ha így fáj a fejed, akkor az komoly bajt jelezhet

Ha fáj a fejed, annak bizony többféle oka lehet. A kiszáradás miatti fejfájás akkor jelentkezik, ha valaki nem iszik elég vizet, így a szervezet nem jut hozzá a megfelelő működéshez szükséges folyadékmennyiséghez. A kiszáradás miatti fejfájás gyakoribb, mint gondolnánk, és gyakran alakul ki a meleg évszakokban vagy akár egy megerőltető edzés befejezése után. – írja a health.com.

Ha a kiszáradás miatt fáj a fejed – Az ilyen típusú fejfájás típusai

A kiszáradással kapcsolatos fejfájásnak két fő típusa van. Az első az elsődleges fejfájás, ami azért jelentkezik, mert nincs elég víz a szervezetben. A folyadékvesztés miatti fejfájás akkor jelentkezik, amikor a szervezet több folyadékot veszít, mint amennyit felvesz.

A második típus a másodlagos fejfájás, ami azt jelenti, hogy a kiszáradás egy fennálló állapot miatt alakul ki, ami fejfájás kialakulásához vezethet.

Ez a fajta fejfájás intenzív fizikai tevékenység vagy beteg állapot esetén alakul ki. Például a következő okok miatt is veszíthetünk vizet a szervezetből: hányás, hasmenés, túlzott izzadás, hashajtók használata vagy láz esetén.

Akkor is felléphet fejfájás, ha nem megfelelő a folyadékbevitel azaz, ha nem iszunk rendszeresen elegendő vizet. Számos tényező befolyásolhatja az ivási szokásainkat, többek között: az elfoglalt életmód, a tiszta ivóvízhez való hozzáférés hiánya, de itt kell megemlíteni a feledékenységet is, amikor egyszerűen valaki nem érzi magát szomjasnak.

A kiszáradásos fejfájás leggyakoribb tünete magán a fejfájáson kívül a szájszárazság, a ritkább vizeletürítés, sötétebb sárga színű vizelet,  száraz bőr, izomgörcsök. 

Súlyosabb kiszáradás esetén a tünetek lehetnek még: szédülés, gyors szívverés, gyors légzés, beesett szemek, extrém fáradtság. Szerencsére a több vízivás és a megfelelő hidratáltság segíthet megelőzni és kezelni ezeket a tüneteket.

Mi okozza a kiszáradásos fejfájást?

A kiszáradásnak több oka is lehet: például  nem iszunk elég vizet, a túl sok izzadás, hányás vagy hasmenés. A folyadékhiány az agyat befedő agyhártya ereinek (az úgynevezett dura mater) megnyúlását okozhatja. Az agynak, a vérnek és a gerincfolyadéknak egyensúlyban kell lennie a koponyán belül. Ha nincs elég víz, ez az egyensúly megbomlik, ami fejfájás tüneteihez vezethet.

De még további kutatásra van szükség ahhoz, hogy megértsük az egyensúlyhiányt okozó pontos mechanizmust. Egyes tanulmányok azt állítják, hogy a kiszáradt emberek intenzívebben érzik a fájdalmat.

Ennek az az oka, hogy a kiszáradás befolyásolja, hogy az idegek és az agy hogyan reagálnak a fájdalomjelekre. Tehát még akkor is, ha valami más miatt fáj a fejünk, például egy mögöttes migrén miatt, a kiszáradás miatt a fejfájás még jobban fájhat.

A kiszáradásos fejfájás kezelésének leghatékonyabb módja, ha elegendő vizet iszunk. Ha egy mögöttes egészségügyi állapot is hozzájárul a folyadékvesztéshez, akkor annak kivizsgálása után az orvos kezelési lehetőségeket javasol a hidratáltság megőrzése érdekében.

Például, hogy igyunk sok vizet (különösen edzés közben és után), a fejfájást kiváltó tényezők, mint például az alkohol vagy a koffein kerülése, vény nélkül kapható fájdalomcsillapító beszedése, ha a víz nem elegendő a fejfájás enyhítésére.

Érdemes megjegyezni, hogy ha szívelégtelenség vagy veseprobléma áll fenn, akkor az orvos lassabban adhat folyadékpótlást, hogy megelőzze az alapbetegségek miatti további szövődményeket.

Hogyan lehet megelőzni a kiszáradásos fejfájást?

Míg a fejfájás lehet gyakori, és lehet  szórványosan fellépő, számos dolgot megtehetünk, hogy megakadályozzuk a kiszáradás miatti kialakulását. Kövesd a következő stratégiákat: igyál rendszeresen vizet, hogy hidratált maradj.

Egyél vízben gazdag ételeket, például gyümölcsöt (például szőlőt vagy görögdinnyét) és zöldségeket (például uborkát vagy zellert). Próbáld ki az elektrolitokat tartalmazó sportitalokat a nagy intenzitású edzéshez. Edzés közben vagy napos helyen tarts magadnál vizes palackot.

Kerüld a koffeint tartalmazó italokat, mivel ezek vízhajtóként hatnak és folyadékvesztést okoznak. Sajnos a kiszáradás súlyossá válhat, ha nem kap megfelelő kezelést.

A kiszáradásos fejfájás két leggyakoribb szövődménye: a hőkimerültség, amely akkor fordul elő, amikor a test túlságosan felmelegszik, mert hosszú ideje magas hőmérsékleten volt, és nem fogyasztottunk elég vizet.

Ha valaki sokat izzad, a szervezet túl sok vizet, sót és elektrolitot veszít, ami megnehezítheti a szervezet lehűlését, és növelheti a hőkimerülés kockázatát.

A hőkimerültség tünetei közé tartozik a fejfájás, hányinger, túlzott izzadás, magas testhőmérséklet és gyengeség.

A másik komplikáció a vesekárosodás. Ha a szervezetben nincs elég folyadék, megnehezíti a vesék számára a salakanyagok és méreganyagok eltávolítását. Ennek eredményeként a szervezetben lévő méreganyagok felhalmozódhatnak, és károsíthatják a vesét.

A kiszáradás hozzájárulhat a húgyúti fertőzések és a vesekövek kialakulásához is, amelyek mindkét esetben vesekárosodáshoz vezethetnek, ha nem kezelik azonnal.

kép: Stock kép

Facebook oldal: ITT>>>

FORRÁS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük