Pikkelysömör és a mindennapok - 5 tipp az életed megkönnyítésére

Pikkelysömör és a mindennapok – 5 tipp az életed megkönnyítésére

Akár most kell kezdned a pikkelysömör kezelését, akár hatékonyabb terápiát keresel a tüneteire, fogadd meg ezeket a fontos tanácsokat, mert segítenek abban, mit kell tenni a psoriasis kezelésekor.

Pikkelysömör és a mindennapok - 5 tipp az életed megkönnyítésére

Ha pikkelysömör kínoz, valószínűleg már tudod, milyen frusztráló és mekkora kihívást jelent megbirkózni ezzel az állapottal. Az olyan tünetek, mint a viszkető, hámló bőr, hatással lehetnek a napi tevékenységek végzésére, az érzelmi egészségre és az életminőségre.

A jó hír, hogy vannak módok a pikkelysömör és az ezzel járó élet megkönnyítésére.

1. Beszéld meg kezelőorvosoddal az állapotod részleteit.

Beleértve azt is, hogy mikor észlelted először, milyen tüneteid vannak, milyen helyzetek rontják a tüneteket, és milyen kezelések váltak be eddig.

2. Hidratálj!

A száraz bőr érzékenyebb a pikkelysömör megjelenésére, ezért gondosan kend be a bőröd. Fürdés vagy zuhanyozás után bőséges mennyiségű hidratáló krém vagy kenőcs segítségével zárd be a nedvességet.

Néhány olyan általánosan beszerezhető hidratáló krém, mint a vazelin is, jó eredményt adhat. Kerüld a könnyű testápolókat, amelyek nem tartalmaznak elegendő bőrpuhítót. Ha a vény nélkül kapható termékek nem segítenek, orvosod gyógyszert tartalmazó hidratáló krémet írhat fel.

Különösen ügyelj a hidratálásra a téli hónapokban, amikor a hideg kültéri időjárás és a túlfűtött épületek különösen szárító kombinációt jelentenek.

„A pikkelysömörben az epidermisz gyorsan felhalmozódik, vastag pikkelyt hozva létre.” – mondja James W. Swan, MD, az illinoisi Loyola Egyetem Orvosi Központjának bőrgyógyászati ​​részlegének orvosprofesszora. Ha a bőr hidratált, a pikkelyek meglágyulnak és leesnek, enyhítve a viszketést és a szárazságot. De ha három napig a páciens nem használ semmit a bőrön, a pikkely nagyon megvastagodik.” – mondja Dr. Swan.

3. Áztasd be a bőröd!

Ha 15 percig meleg (nem forró) fürdőben áztatod, akkor a pikkelysömör fellazul, és ez csökkenti a pikkelysömör okozta viszketés és gyulladást. Ha a vízhez tengeri sót, zabpelyhet, fürdőolajat vagy kőszénkátrány tartalmú fürdőgélt adunk, az tovább nyugtathatja és hidratálhatja a bőrt.

4. Napozz egy kicsit.

A szakértők által még mindig nem teljesen érthető okokból a pikkelysömör elváltozásai gyakran csökkennek ultraibolya fény hatására.

Tehát  bár a napozás a legtöbb ember számára nem ajánlott a bőrrák kockázata miatt, hasznos lehet a pikkelysömörben szenvedők számára. A trükk az, hogy megbizonyosodj arról, hogy csak a pikkelysömör által érintett területek legyenek kitéve az erős napsugárzásnak.

Elegendő napi 15 percet napozni, ám néhány hét után észlelhető a javulás. Kerüld azonban a szoláriumokat, mert nem fejtik ki ugyanazt a gyógyító hatást, sőt valójában károsak lehetnek. Orvosod ultraibolya fényterápiát is javasolhat, akár az orvosi rendelőben, akár otthon.

Swan szerint:

„A pikkelysömör kezelésének egyik aranyszabványa a fényterápia”, amely magában foglalja a bőr rendszeres ultraibolya sugárzásának kitételét orvosi felügyelet mellett. A National Psoriasis Foundation szerint az UVB fény a bőrbe hatolva lassítja az érintett bőrsejtek növekedését. Az ultraibolya B (UVB) fény csökkenti a bőr gyulladásos sejtjeit, amelyek a pikkelysömört okozzák.”

5. Beszélj az érzéseidről!

A pikkelysömör nem csak fizikailag nehéz – érzelmileg is megterhelő lehet. Gyakori a depresszió, a frusztráció és az elszigeteltség érzése. A psoriasis-os elváltozások megjelenésével kapcsolatos testképproblémák normálisak.

Bár úgy érezheted, hogy te vagy az egyetlen ember, aki küzd ezzel az állapottal, valójában az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint világszerte legalább 100 millió ember érintett.

Beszéld meg a betegséggel kapcsolatos érzéseidet családtagjaiddal, barátaiddal és orvosoddal. A pikkelysömörben szenvedők személyes és online támogató csoportjai is támogatást nyújthatnak, és segítenek emlékezni arra, hogy nem vagy egyedül.

Facebook oldal: ITT>>>

kép: Pixabay

FORRÁS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük