Ezeket az élelmiszereket SOHA ne tedd a hűtőbe – Komoly baj lehet belőle!

Ezeket az élelmiszereket SOHA ne tedd a hűtőbe – Komoly baj lehet belőle!

Utolsó frissítés: 2025-09-23

Sokan azt gondolják, hogy minden élelmiszer a hűtőben marad friss – pedig ez óriási tévedés! Vannak olyan hétköznapi alapanyagok, mint a vöröshagyma, fokhagyma, gyömbér vagy főtt rizs, amelyeket soha nem szabad hűtőszekrényben tárolni. Nem csak az ízük romolhat meg, hanem akár egészségügyi kockázatokat is rejthetnek magukban! Cikkünkben elmondjuk, miért veszélyes ez a gyakori tárolási hiba, és hogyan őrizheted meg az élelmiszerek minőségét biztonságosan.

Ezeket az élelmiszereket SOHA ne tedd a hűtőbe – Komoly baj lehet belőle!

Sokan nem tudják ezt, de van néhány étel, aminek nem szabadna a hűtőszekrényben lennie, és az emberek mégis még mindig beleteszik őket. Nézd meg a listát, és ellenőrizd, te is elköveted-e ezt a gyakori hibát!

Szakemberek azt tanácsolják, hogy soha ne vásárolj hámozott fokhagymát és ne tárold soha hűtőszekrényben.

Ez azért van, mert nagyon gyorsan penészesedik. A fokhagyma felszívja a nedvességet a hűtőszekrényből, így érzékenyebb a penészre. A hűtőszekrényben tárolt és így elfogyasztott fokhagyma szorító érzést okozhat a mellkasban, amit köhögés kísér. Ez már egy késői szakasza a mikotoxinok termelésének, amelyek a rákkal kapcsolatosak. Ezért fontos, hogy a fokhagymát hűtőszekrény helyett inkább egy száraz helyen tárold. 

A vöröshagyma nagyon hasonlít a fokhagymához, ezért nem szabad a hűtőszekrényben hagyni.

Nemcsak a félbevágott hagymát nem ajánlott, de az egészet sem, mert az magába szívja a környezetéből a baktériumokat. Kutatások kimutatták, hogy sok amerikai évente csak egyszer vagy kétszer tisztítja meg hűtőszekrényét, így az táptalaj a baktériumok számára.

A friss gyömbérnek sincs helye a hűtőben.

Ennek az az oka, hogy a penész nagyon gyorsan elkezd növekedni a gyömbéren. Bár nagyon egészséges, nem megfelelő tárolása így. A friss gyömbéren a penészképződést az alacsony hőmérséklet és páratartalom ösztönzi, ami nagyon mérgezővé teszi.

A főtt rizs az utolsó azon élelmiszerek listáján, amelyek mérgezőek lehetnek, mert gyorsan elterjed rajta a penész. tilos, de legalábbis nem ajánlott a hűtőben tárolni.

Ha a hűtőszekrénybe teszed, akkor ajánlott 24 órán belül felhasználni. Ezenkívül a főtt rizsről azt mondják, hogy képes a b.cereus nevű baktérium szaporodására, amely ételmérgezéssel járhat és igen kellemetlen, súlyos tünetekkel.

Nem minden élelmiszer való a hűtőbe, sőt: néhányat ott tárolva akár mérgező folyamatok is elindulhatnak. Érdemes tudatosan tárolni az olyan alapanyagokat, mint a fokhagyma, hagyma vagy a főtt rizs – így nemcsak az étel minőségét őrzöd meg, hanem az egészségedet is véded. Ne dőlj be a tévhiteknek, inkább tartsd be a helyes tárolási szabályokat! Oszd meg a cikket, hogy mások is elkerülhessék ezeket a veszélyes tárolási bakikat!

Miklós Edit – kép: FreePik- Facebook oldal: ITT>>>

Post Author: Miklós Edit

Miklós Edit újságíró, főszerkesztő és szövegíró, a FreeMix lapcsalád alapítója. Korábban Koronczay Editként ismerhették a nézők és olvasók. Több mint 25 éve dolgozik a médiában: az Echo TV, a Duna TV és a Magyar Televízió szerkesztő-riportereként kezdte pályáját, majd a Femina és a Cafeblog újságírójaként folytatta. Saját lapcsaládja ma már havi 3-4 milliós olvasottsággal működik. Különösen fontos számára az egészségtudatos, kiegyensúlyozott életmód népszerűsítése. Írásaival támogatni szeretné mindazokat, akik a testi-lelki egyensúlyt keresik. A szakmája egyben a szenvedélye is. A Táplálékallergia Magazin célja, hogy segítsen a tudatos, egészséges életmódban és útmutatót ad a különböző ételallergiákban, diétákban is. Tematikája: egészség, tudatos életmód, diéta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük