Lencseleves gazdagon – Laktató, finom és szerencsét hoz
Sok babona kötődik az Újév első napjához, ezek közül pedig rengeteg az ételekhez kapcsolódik. A lencse köztudottan szerencsét, pénzt és jólétet hoz, főleg akkor ha az új esztendő első napján fogyasztod. Érdemes kipróbálnod a kifejezetten szerencsehozónak kikiáltott lencsét ebben a verziójában, azaz egészen pontosan egy gazdag, tartalmas, fenségesen finom leves formájában. De azt is mondják, hogy lencsét enni az év bármely napján szerencsét, sok jót hozhat magával, igazi szerencsehozó finom étel.
A babona szerint minden egyes lencse darabka egy szem pénzt jelent, így a hiedelem szerint minél többet fogyasztasz belőle, annál gazdagabb leszel. Ereje a rengeteg apró darabban rejlik, érdemes tehát az újévi asztalra kerülnie. Persze az sem utolsó szempont, hogy finom legyen.
Lencseleves gazdagon – Laktató, finom és szerencsét hoz
A lencsét alaposan válogasd át.
Most át párszor.
Egy éjszakára áztasd be.
Aprítsd fel a hagymát, fokhagymát.
Kevés olajon fonnyaszd meg illetve add hozzá a füstölt húst kisebb darabokra vágva. Ez lehet tarja vagy akár csülök is. Elképesztően jó lesz az íze. Fonnyaszd meg együtt őket.
Add hozzá a lencsét, öntsd fel kevés vízzel. Pár percig gyakran kavargatva kicsit párold össze.
Öntsd fel vízzel.
Mehetnek bele a fűszerek ízlés szerint: só, bors, pirospaprika, babérlevél.
Alacsony lángon főzzük.
Amikor kezd puhulni, mehet bele a kockára vágott krumpli, vékony karikákra vágott sárgarépa, fehérrépa.
Mehet bele csipetke vagy akár tészta is. Végül turbózd fel egy kis tejföllel.
Amikor már majdnem kész, mehet bele egy kis ecet, de mustárral, vagy friss citromlével is nagyon finom. A lencseleves akkor az igazi, ha kissé savanykás.
Tálaljunk mellé friss kenyeret, vagy zsemlét.