Egy olyan receptet mutatunk be, amely segítségével a gluténmentes zsemle pofonegyszerűen és gyorsan elkészíthető. Nem nehéz egyáltalán, bátran álljon neki bárki. Pár alapanyag, könnyen megjegyezhető elkészítési mód. Alig pár perces munka után csak az a dolgod, hogy megvárd míg elkészül.
A végeredmény egy belül puha, kívül kellemesen ropogós finom zsemle lesz, ami ráadásul garantáltan gluténmentes, hiszen csak az van benne, amit beletettünk.
Zsemle recept
gluténmentes, tojásmentes
1 bögre = 3 dl
1, 5 bögre Nutri Free mix Per Pane kenyérliszt
0, 5 bögre Schar Mix B
3 evőkanál burgonyapehely – Cornito
1 csomag szárított Budafoki élesztő
3 evőkanál olaj
1 bögre langyos tej + még egy kevés, ha igényli a tészta
só ízlés szerint
Az elkészítés sorban a következő:
dagasztás – 10 percig
előkelesztés – 1 órát, letakarva, langyos helyen
formázás – tetejét lekenni olajjal
kelesztés – fél óra, sütőpapíros tepsin
sütés – 180 fokon, előmelegített sütőben, 30 percig.
TAM tipp:
- Ha laktózmentes diétát kell tartanod, használj bátran laktózmentes tejet tej helyett.
- Ha tejmentes diétát tartasz, használj tej helyett rizstejet vagy vizet.
- Ha kelesztés előtt egyesével lefagyasztod, akkor is tudsz majd friss zsemlét enni, ha nincs időd összeállítani a tésztát, formázgatni. Csak előveszed a mélyhűtőből, ráteszed egy sütőpapíros tepsire, 30 percet szobahőmérsékleten hagyod kiengedni, majd sütheted is.
Miklós Edit