Arab finomság hódít Magyarországon: több fogyhat belőle idén karácsonykor, mint bejgliből. A desszertséf elárulta: Ebben rejlik a dubaji csoki-őrület titka.
A szakértők szerint idén lassan már keresettebb lesz a dubaji csoki a bejglinél, ami azért is megdöbbentő, mert ez az arab finomság csak nemrégiben robbant be a köztudatba. A dubaji csoki azonban páros lábbal rúgta ránk az ajtót, ma pedig már ínyencek, influenszerek és a legnagyobb gourmet-szakemberek is dubaji csokilázban égnek.
De mi is ez az őrület és miben rejlik ennek az új, ízlelőbimbókat lerohanó őrületnek a titka?
Jakabfi Dávid patissier, a modern cukrászat egyik kiemelkedő alakja hazánkban, aki számos nemzetközi gasztrinómiai megmérettetésen is bizonyított már.
A desszertséf szerint a dubaji csoki olyan népszerűségre tett szert rövid idő alatt hogy a nagy hagyományokra visszatekintő bejglit is kenterbe verheti hamarosan, a népszerűsége pedig a legnevesebb hazai cukrászdákat is elérte. A magyar cukrászdákban és egyes éttermekben is készítik ezt a finomságot, amit azonnal el is kapkodnak.
„Mindig a fogyasztók diktálják a divatot, tőlem pedig most a közönségem ezt kéri. A dubaji csoki, ahogyan a nevéből is kiderül, egy dubaji édesség, amelynek az a lényege, hogy a török tészta, a kadayif, ami a mi cérnametéltünkhöz hasonlít, megpirítva szirupos édességekhez is előszeretettel használják.
A másik alapját a pisztácia adja, Irán ugyanis hatalmas pisztáciatermesztő, és a világ minden tájára szállítják a pisztáciapasztát, amivel mi is dolgozunk” – magyarázta a desszertséf.
- Melyik nyaraló a kedvenced? Ez fontos dolgot mond el az életedről
- Melyik állat a kedvenced? Megmutatja milyen ember vagy igazából
- Ez a kép azonnal elárulja az igazságot rólad – Ilyen vagy valójában
- Melyik képet választod? Ez felfedi a legtitkosabb tulajdonságaidat
- Nagy 2025-ös szerelem teszt – A változások időszaka jön
A dubaji csoki egyébként egy speciális arab édesség.
A „Can’t Get Knafeh of It” különleges csokoládéja, amely a közel-keleti konyha egyik híres desszertjét, a knafeh-t ötvözi a csokoládéval.
A csokoládé különlegessége, hogy egy tejcsokoládéba burkolt desszertről van szó. Belül ropogós kataifi tésztát, pisztáciakrémet és tahinit – vagyis szezámpasztát – tartalmaz.
Ez a kombináció pedig egyedülálló íz- és textúraélményt nyújt. Ezt a desszertet egyébként a dubaji Fix Dessert Chocolatier készíti. Világszerte nagy népszerűségre tett szert legfőképpen a TikToknak köszönhetően, ami immár Magyarországra is begyűrűzött.
Ezt a jelenséget Jakabfi Dávid is jól ismeri, akinek a videói szintén milliós nagyságrendű nézettségnek örvendenek.
Pisztácia, de töményen
A közösségi oldalakon máris számos recept kering a dubaji csoki elkészítésével kapcsolatban, aminek köszönhetően sokan otthon is megpróbálkoznak a finomság elkészítésével több-kevesebb sikerrel.
Azonban nem mindegy, hogyan fogunk neki. A desszertséf jól ismeri már a pisztáciás finomságokat, hiszen rendszeresen készít édességeket pisztácia felhasználásával, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek.
A desszertséf akkor kezdett el kacérkodni a dubaji csoki gondolatával, amikor több csokoládébolt is megkereste, ami miatt egyéb csokoládé-termékek készítéséhez is kedvet kapott.
Sajtóközlemény
fotó: Jakabfi Dávid