Gomolya sajt házilag - Ilyen könnyű elkészíteni

Gomolya sajt házilag – Ilyen könnyű elkészíteni

A gomolya sajt készítésében az a legjobb, hogy igen egyszerű. tényleg nem szükséges hozzá sok alapanyag, sem szaktudás. Extra és drága felszerelések nélkül is szuper gyorsan elkészíthető.

Gomolya sajt

Gluténmentes

Hozzávalók

  • 2 liter 3,5 %-os tej
  • 1,5 ek 20%-os ecet
  • 2 evőkanál asztali só

Elkészítés

  • a tejet felforraljuk, majd takarékra kapcsoljuk alatta a lángot
  • belerakjuk az ecetet
  • kavargatjuk kb. 5 percig, míg be nem túrósodik
  • a tűzhelyről levesszük
  • belerakjuk a sót és elkeverjük
  • hagyjuk állni 10 percet
  • ezalatt szűrőbe textilpelenkát teszünk, ebbe szűrjük le, jó alaposan
  • jól lecsepegtetjük, majd kinyomjuk a levét
  • kis tálba rakjuk, letakarjuk, 12 órát állni hagyjuk hűvös helyen

Nem kimondottan a klasszikus sajt lesz lesz belőle, hanem morzsálódósabb, olyan inkább, mint a túró. De ízre, állagra is nagyon jó, ráadásul olcsóbb megoldás ez, mintha boltban vásárolnánk meg.

TAM TIPP:

  • Pici vajat is lehet hozzáadni, vagy akár kis házi kolbászt összeaprítani és botmixerrel átdolgozni. Ebben a változatban nagyon finom szendvicskrém lesz belőle.
  • Lehet ízesíteni az elkészítés közben lilahagymával, zöldfűszerekkel is, így is nagyon finom.
  • Bárhogy formázhatod.
  • Ízesítheted a már elkészült sajtot is. Ebben az esetben a folyamat végén hempergesd meg a már előre elkészített fűszerekben.

Miklós Edit/TAM

Facebook oldalunk: Táplálékallergia Magazin – TAM>>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük